ΗΠΑ: Προειδοποιήσεις πως η έλλειψη τσιπ οδηγεί σε κλείσιμο εργοστασίων - Τι προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Προειδοποιήσεις πως η έλλειψη τσιπ οδηγεί σε κλείσιμο εργοστασίων - Τι προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν
semi conductors
Ανησυχητικά για την αμερικάνικη οικονομία τα αποτελέσματα της έρευνας του υπουργείου Εμπορίου. Η εργοστασιακή παραγωγή απειλείται αν δεν βρεθεί λύση με την έλλειψη των τσιπ. Ποια

Η προμήθεια τσιπ υπολογιστών στις ΗΠΑ έχει πέσει σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα, αυξάνοντας την προοπτική διακοπής λειτουργίας εργοστασίων, ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας την Τρίτη.

Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν ημιαγωγούς βλέπουν τα αποθέματα τους να «κρατάνε» μόνο για πέντε ημέρες - μια απότομη πτώση από 40 ημέρες το 2019, σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου σε 150 εταιρείες. Τα τσιπ που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αυτοκινήτων και ιατρικών συσκευών είναι ιδιαίτερα σπάνια.

Η ζήτηση για τσιπ, ανέφερε το υπουργείο, αυξήθηκε κατά 17% πέρυσι από το 2019.

«Ξεθάβει» την «μπλοκαρισμένη» νομοθεσία ο Μπάιντεν

Επικαλούμενη τα αποτελέσματα της έρευνας, η κυβέρνηση Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει «μπλοκαρισμένη» νομοθεσία, η οποία θα παρέχει 52 δισ. δολάρια για την εγχώρια παραγωγή ημιαγωγών.

«Η αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών παραμένει εύθραυστη και είναι απαραίτητο το Κογκρέσο να περάσει τη χρηματοδότηση τσιπ το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο σε δήλωση.

«Με την αυξανόμενη ζήτηση και την πλήρη αξιοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων παραγωγής, είναι σαφές ότι η μόνη λύση για την επίλυση αυτής της κρίσης μακροπρόθεσμα είναι η ανοικοδόμηση των εγχώριων παραγωγικών μας ικανοτήτων».

Οι ελλείψεις τσιπ έχουν διαταράξει την παραγωγή αυτοκινήτων και ανέβασαν τις τιμές τους, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 7% από έτος σε έτος τον περασμένο μήνα - τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Ωστόσο, θα χρειαστούν χρόνια για να αρχίσουν να λειτουργούν τα εργοστάσια ημιαγωγών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider