ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΙΟΒΕ που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν ο δείκτης διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο στις 110,3 μονάδες, από 113,4 μονάδες το Νοέμβριο.

Η επέλαση της μετάλλαξης «Ο» επηρέασε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΙΟΒΕ που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν ο δείκτης διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο στις 110,3 μονάδες, από 113,4 μονάδες το Νοέμβριο. Επιδείνωση καταγράφεται μεταξύ των καταναλωτών, αλλά και στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες. Αντιθέτως άνοδος κατεγράφη στο λιανεμπόριο, λόγω και των εορτών.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρουσίασε επίσης πιέσεις (κατά 2,1-2,2 μονάδες), με την Επιτροπή να επισημαίνει ότι ο δείκτης παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αν και οι προσδοκίες για άνοδο της απασχόλησης δέχτηκαν πιέσεις.

Στον ελληνικό δείκτη τα επιμέρους δεδομένα δείχνουν ισχυρή άνοδο στις πληθωριστικές προσδοκίες το επόμενο διάστημα (όπως τις αντιλαμβάνονται στη βιομηχανία στις υπηρεσίες και σε άλλους κλάδους). Αν και δεν υπήρξε μία νέα υπέρβαση του ιστορικού υψηλού που κατεγράφη το Νοέμβριο.

Το ΙΟΒΕ αναμένεται να ανακοινώσει τα αναλυτικά στοιχεία για τον ελληνικό δείκτη στις 10 Ιανουαρίου. Στις ανακοινώσεις για το μήνα Νοέμβριο είχε επισημάνει πως οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι συνεπαγόμενες επιδράσεις στην οικονομία, στη χώρα μας και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αναμένεται να επηρεάσουν ισχυρά τις προσδοκίες επιχειρήσεων και νοικοκυριών στους επόμενους μήνες. «Κρίσιμος θα είναι και ο ρόλος των πληθωριστικών πιέσεων που αναπτύσσονται, όπως και των προτεραιοτήτων στη δημοσιονομική και ευρύτερη πολιτική, καθώς η οικονομία οφείλει να κινηθεί από την περιοχή των ελλειμμάτων προς αυτή των πλεονασμάτων» ανέφερε.

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider