Νέα άνοδος του πληθωρισμού στο 4,4% το Δεκέμβριο - Επιστροφή σε επίπεδα 2011

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα άνοδος του πληθωρισμού στο 4,4% το Δεκέμβριο - Επιστροφή σε επίπεδα 2011
Κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη η άνοδος των τιμών έφτασε στο 5% τον Δεκέμβριο.

Τη νέα άνοδο του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 4,4% τον Δεκέμβριο, από 4% ένα μήνα πριν, ανακοίνωσε σήμερα η Εurostat, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για νέα ενίσχυση των ανατιμήσεων στην αγορά και με τον δείκτη να επιστρέφει σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από το 2011.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι προσωρινά και επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από την ΕΛΣΤΑΤ σε λίγες μέρες, τα οποία θα περιλαμβάνουν τον Εναρμονισμένο Δείκτη που σήμερα ανακοίνωσε η Eurostat, αλλά και τον Εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ο οποίος έχει διαφορετικές σταθμίσεις σε μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες).

Η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων ήταν πιο έντονη στην Ευρώπη, κυρίως στα ενεργειακά προϊόντα με τις ανατιμήσεις να φτάνουν στο 26% τον Δεκέμβριο. Αύξηση 4,6% καταγράφονται πλέον και στα μη τυποποιημένα τρόφιμα (από 1,9% άνοδο τιμών το Νοέμβριο), ένδειξη ότι οι πιέσεις μεταφέρονται όλο και πιο έντονα το καλάθι της νοικοκυράς.

Κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη η άνοδος των τιμών έφτασε στο 5% τον Δεκέμβριο. Υψηλότερες ανατιμήσεις της Ελλάδος καταγράφονται σε αρκετές χώρες με τις σημαντικότερες να εντοπίζονται στην Εσθονία (12,8%), στη Λιθουανία (10,7%), στη Λετονία (7,7%) και στην Ισπανία 6,7%.

Η ανακοίνωση των στοιχείων της Εurostat ήρθε παράλληλα με το διάγγελμα του πρωθυπουργού για μέτρα νέα μέτρα στήριξης από την ενεργειακή κρίση για το μήνα Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: Απρόσμενο νέο ρεκόρ πληθωρισμού τον Δεκέμβριο, στο 5%

gazzetta
gazzetta reader insider insider