Μητσοτάκης: Μέτρα 400 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση – Επιδότηση 42 ευρώ στο ρεύμα για όλες τις κύριες κατοικίες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Μέτρα 400 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση – Επιδότηση 42 ευρώ στο ρεύμα για όλες τις κύριες κατοικίες
Έρχεται και πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών, όπως προανήγγειλε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός. Οριζόντια ελάφρυνση στο φυσικό αέριο. Στήριξη και όλων των επιχειρήσεων, με την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που κατέθεσε και πήρε έγκριση από την Κομισιόν ενός ανάλογου σχήματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:08

Μέτρα συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε πριν από λίγο η κυβέρνηση, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Ιανουάριο από τις ανατιμήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση θα παρακολουθεί διαρκώς την ενεργειακή κρίση μέχρι την αποκλιμάκωσή της, ενώ παράλληλα με την ελάφρυνση των καταναλωτών θα ενισχύσει και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο θα «τρέξει» ένα πρόγραμμα για την επιδότηση της αντικατάστασης των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών, οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. «Στόχος μας, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό», συμπλήρωσε.

Ενίσχυση 42 ευρώ τον Ιανουάριο για τα νοικοκυριά

Προχωρώντας στην εξειδίκευση των μέτρων στήριξης για τον Ιανουάριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημείωσε πως θα επιδοτηθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας όλων των κύριων κατοικιών, με τη μέση μηνιαία ενίσχυση να ανέρχεται σε 42 ευρώ για τις πρώτες 300KWh. Για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, θα υπάρξει οριζόντια ελάφρυνση 20 ευρώ ανά θερμική MWh από την επιδότηση της κυβέρνησης και επιπλέον 20 ευρώ μέσω έκπτωσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Από το 2022, το «δίχτυ προστασίας» θα περιλαμβάνει και όλες τις επιχειρήσεις, με την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που κατέθεσε και πήρε έγκριση από την Κομισιόν ενός ανάλογου σχήματος. Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης στο ρεύμα ορίζεται σε 65€/MWh, ενώ για το αέριο ανέρχεται στα 30 €/MWh.

«Γενναίο, αλλα ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων»

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Για έναν ακόμη μήνα η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά, αγρότες, αλλά τώρα και τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας. Μόνο τον μήνα Ιανουάριο, θα διαθέσει ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Και θα παρακολουθεί διαρκώς το φαινόμενο μέχρι την αποκλιμάκωσή του.

Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει ανά κατηγορία σε λίγο, ο υπουργός Ενέργειας. Τόσο για την κρατική επιχορήγηση όσο και για τις εκπτώσεις της ΔΕΗ και τις χρεώσεις στο φυσικό αέριο από την ΔΕΠΑ. Πρόκειται για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων. Που βοηθά το παρόν, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον.

Το βάρος δίνεται, προφανώς, στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας. Συνδράμουμε, όμως, και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας. Και, κυρίως, για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυληθεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων.

Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας. Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Στόχος μας, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, ν’ απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο αύριο για όλους. Με μέτρα αποτελεσματικά, αλλά και λογικά. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και στη νέα χρονιά. Με αυτοπεποίθηση, τόλμη και δύναμη. Γιατί μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας. Αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας».

Ανεξαρτήτως εισοδήματος η επιδότηση της κατανάλωσης ρεύματος

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η κυβέρνηση εξακολουθεί για πέμπτο μήνα να στηρίζει την ελληνική οικογένεια απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση. «Συνεχίζουμε και τον Ιανουάριο με τα μέτρα στήριξης να επεκτείνονται και στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, που επίσης βάλλονται βάναυσα από τις εκρηκτικές αυξήσεις στην ενέργεια. Η στήριξη των επαγγελματιών και του συνόλου της παραγωγικής βάσης της χώρας, διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και αποτρέπει την μετακύληση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, στην κατανάλωση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η επιδότηση της κατανάλωσης ρεύματος των κύριων κατοικιών θα γίνει ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου. Πρόκειται για περίπου 4,1 εκατ. παροχές. Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή.

Έτσι, για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα, επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 €/MWh, ενώ για τη μηνιαία κατανάλωση από 151-300KWh, επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 €/MWh.

Επομένως, η μέση μηνιαία ενίσχυση αντιστοιχεί σε 42 ευρώ για τις πρώτες 300KWh. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) η επιδότηση θα ανέλθει στα 180 €/ MWh, δηλαδή απορροφάται το 90% της αύξησης. Κατά συνέπεια, η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ αντιστοιχεί σε 54 ευρώ για τις πρώτες 300KWh.

Η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 157 εκατ. ευρώ.

Κλίμακα kWh/μήνα

% κάλυψης αύξησης

Επιδότηση

Κόστος Μέτρου

(Ιανουάριος)

0-150

80%

160 €/MWh

157εκ€

151-300

60%

120 €/MWh

ΚΟΤ 0-300

90%

180 €/MWh

Για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, η επιδότηση από την κυβέρνηση θα ανέλθει σε 20€ ανά θερμική MWh για όλους τους παρόχους, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Θα δοθεί και επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΠΑ εμπορίας ύψους 20€ ανά θερμική MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα ζητηθεί η αντίστοιχη στήριξη από τους υπόλοιπους παρόχους σε συνεργασία μαζί της.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση και την ΔΕΠΑ θα ανέλθει σε 54 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο, όπου η χονδρική τιμή Φυσικού Αερίου εκτιμάται στα 114 €/Mwh.

Το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα και θα προσαρμόζεται η μοναδιαία τιμή της επιδότησης.

Για τη στήριξη των επιχειρήσεων στο ρεύμα, θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κλπ), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση).

Η επιδότηση θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά όλη την μηνιαία κατανάλωση. Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης ορίζεται σε 65€/MWh. Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς καταναλωτές αερίου, επεκτείνεται η επιδότηση από την Κυβέρνηση σε όλες τις εταιρείες και στη βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Για τον Ιανουάριο του 2022 η επιδότηση ανέρχεται στα 30 €/MWh. Η συνολική ενίσχυση θα ανέλθει σε 51εκ€ για το μήνα Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η συνολική αξία των μέτρων στήριξης όλων των νοικοκυριών και όλων των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση για τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 395 εκ. ευρώ και αφορά και την Ηλεκτρική Ενέργεια και το Φυσικό Αέριο. Οι πόροι προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

«Με την επέκταση των μέτρων στήριξης και τον πρώτο μήνα του 2022, αποδεικνύουμε ότι στεκόμαστε πλάι σε κάθε ελληνική οικογένεια, σε κάθε ελληνική επιχείρηση ώστε να μη μείνει κανένας απροστάτευτος απέναντι στην πρωτοφανή διεθνή ενεργειακή κρίση. Τον Φεβρουάριο θα αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση και θα επανακαθορίσουμε τις τιμές επιδότησης», κατέληξε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενίσχυση 42 ευρώ στο ρεύμα για όλες τις κύριες κατοικίες και επιδότηση στο αέριο

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider