Νέα επιτάχυνση πληθωρισμού στο 4,8% τον Νοέμβριο – Αυξημένες κατά 180,9% οι τιμές φυσικού αερίου

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Νέα επιτάχυνση πληθωρισμού στο 4,8% τον Νοέμβριο – Αυξημένες κατά 180,9% οι τιμές φυσικού αερίου
Σε υψηλό 10ετίας η ακρίβεια. Η πιο μεγάλη άνοδος καταγράφεται στο φυσικό αέριο (180,9%), ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης φτάνει στο 45,2%, στα καύσιμα και λιπαντικά στο 24,9%, στον ηλεκτρισμό στο 37,8% και σε ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία στο 12,8%. Διψήφια είναι η άνοδος και σε είδη διατροφής.

Ο πληθωρισμός διαμορφώνεται πλέον στα πιο υψηλά επίπεδα από την αρχή του 2011. Με τις προσδοκίες για νέα ενίσχυση να καθρεφτίζονται στα στοιχεία των πρόδρομων δεικτών οικονομικής συγκυρίας.

Η άνοδος ήταν δεδομένη, με βάση τα πρώτα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε προ ημερών η Eurostat για λογαριασμό των κρατών-μελών για τον εναρμονισμένο δείκτη που τελικά διαμορφώθηκε στο 4%.

Η πιο μεγάλη άνοδος καταγράφεται στο φυσικό αέριο (180,9%), ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης φτάνει στο 45,2%, στα καύσιμα και λιπαντικά στο 24,9%, στον ηλεκτρισμό στο 37,8% και σε ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία στο 12,8%. Διψήφια είναι η άνοδος και σε είδη διατροφής.

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 4,8% τον μήνα Νοέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2020, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

 • 3,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, πουλερικά, αρνί και κατσίκι, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, καφέ.
 • 3,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
 • 7,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
 • 2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
 • 9,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
 • 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 • ,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

 • 0,1% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρασιά.
 • 0,1% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις οδοντιατρικές υπηρεσίες.
 • 2,7% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: τηλεφωνικές υπηρεσίες, τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων.
 • 0,3% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.
 • 0,7% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Η μεταβολή από μήνα σε μήνα ήταν επίσης θετική: ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Νοέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,5% έναντι μείωσης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2020 - Νοεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2019 - Νοεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 0,6% έναντι μείωσης 1,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα «έκρηξη» ακρίβειας το Νοέμβριο στην Ελλάδα - Στο 4,3% «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός -Ιστορικό υψηλό για Ευρωζώνη