Πολιτικές αλλαγές στο Top 3 των οικονομιών της ΕΕ το 2022 - Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολιτικές αλλαγές στο Top 3 των οικονομιών της ΕΕ το 2022 - Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές;
Χρονιά ανακατατάξεων αναμένεται να αποτελέσει το 2022 για την εσωτερική ισορροπία δυνάμεων στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Χρονιά ανακατατάξεων αναμένεται να αποτελέσει το 2022 για την εσωτερική ισορροπία δυνάμεων στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Γερμανία μόλις γύρισε σελίδα στα 16 χρόνια ηγεσίας της Άνγκελα Μέρκελ, η Γαλλία προετοιμάζεται για προεδρικές εκλογές την άνοιξη που τις χαρακτηρίζει η αβεβαιότητα και η Ιταλία περιμένει με αγωνία να μάθει αν ο Μάριο Ντράγκι θα αφήσει την πρωθυπουργία του με στόχο τον προεδρικό θώκο.

Γερμανία

«Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα φέρει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία, ακόμα και αν είναι λιγότερο δημοφιλείς και απλά επιθυμητές, και, πολύ πιθανό, θα διευκολύνει επίσης τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη», δήλωσε ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit σε σημείωμα του, σύμφωνα με το CNBC.

Η νεοσύστατη κυβέρνηση υποσχέθηκε να απελευθερώσει τη γερμανική οικονομία από τις εκπομπές άνθρακα και να επενδύσει στην ψηφιοποίηση. Ταυτόχρονα, η ιδέα της είναι επίσης να ακολουθήσει μια υγιή δημοσιονομική πολιτική από το 2023 και μετά, όταν οι πολιτικές ενίσχυσης της οικονομίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα έχουν αποσυρθεί.

Αυτοί οι στόχοι είναι πιθανό να επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές συζητήσεις σχετικά με την αναβάθμιση των δημοσιονομικών κανόνων - ένα θέμα που οι παράγοντες της αγοράς παρακολουθούν στενά. Η ευρωζώνη διατηρούσε αυστηρούς στόχους για το έλλειμμα και το χρέος, ωστόσο υπήρξε αδυναμία επιβολής αυτών των κανόνων. Επιπλέον, αμφισβητείται εάν αυτοί οι στόχοι εξακολουθούν να ισχύουν σε έναν κόσμο μετά από την πανδημία των τελευταίων δύο ετών. Το πόσα θα ξοδέψουν οι κυβερνήσεις και πού θα μπορούσε να έχει άμεσες επιπτώσεις στην αγορά ομολόγων.

«Η ισχύουσα κυβερνητική ενίσχυση κίνητρα συν τις εντυπωσιακές επενδυτικές πολιτικές της νέας κυβέρνησης θα ξεδιπλωθούν το 2022 και θα οδηγήσουν σε εντυπωσιακές επιδόσεις ανάπτυξης», ανέφεραν αναλυτές της ING σε σημείωμα τους τον Δεκέμβριο, το οποίο επικαλείται το CNBC.

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε 2% το β’ τρίμηνο του 2021 και 1,7% το γ’ τρίμηνο, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία. Σε ολόκληρο το 2020, το ΑΕΠ μειώθηκε σχεδόν κατά 5%.

Αυτοί οι αριθμοί έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Μόλις οι τριβές της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού αρχίσουν να υποχωρούν και το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι πίσω μας, η βιομηχανική παραγωγή θα ανακάμψει έντονα, η ιδιωτική κατανάλωση θα αρχίσει να αυξάνεται, οι επενδύσεις θα ανθίσουν και η γερμανική οικονομία θα πρέπει να επιστρέψει εντυπωσιακά ως ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια ανάπτυξης του 2022», πρόσθεσε.

Τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ προέβλεψε ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 4,6% για τη Γερμανία το 2022, ποσοστό υψηλότερο από τις εκτιμήσεις για τη Γαλλία και την Ιταλία.

Γαλλία

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες στα τέλη Απριλίου. Ο νυν πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα και για δεύτερη θητεία. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις είναι πρώτος μεταξύ όλων των υποψηφίων.

Αλλά υπάρχει αρκετός χρόνος για να αλλάξουν οι συσχετισμοί, ακόμη περισσότερο καθώς οι νέοι υποψήφιοι επισημοποιούν τα σχέδιά τους για την προεδρία.

Ο Ερίκ Ζεμούρ, ένας υποψήφιος με ατζέντα κατά της μετανάστευσης, θεωρείται απειλή για την ομοϊδεάτη του πολιτικό Μαρίν Λε Πεν. Εν τω μεταξύ, η παρουσίαση της Βαλερί Πεκρές στην ηγεσία της κεντροδεξιάς συντηρητικής εκστρατείας θεωρείται επίσης ως πρόκληση για τον Μακρόν, εάν αποφασίσει να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία.

Ο Νίλσεν της UniCredit περιέγραψε την Πεκρές ως «σοβαρή διεκδικήτρια απέναντι στο φαβορί, αν και ακόμη ανεπίσημα, Μακρόν», εάν περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Αυτή τη στιγμή κατατάσσεται τέταρτη, μετά τον Μακρόν και τους δύο ακροδεξιούς υποψηφίους.

«Ο Μακρόν θα πρέπει επομένως να ακολουθήσει έναν ακόμη πιο στενό δρόμο για τη μεταρρύθμιση της Γαλλίας, ιδίως όσον αφορά τις συντάξεις, τις δημόσιες υπηρεσίες και την αγορά εργασίας», ανέφεραν αναλυτές της ING.

Ωστόσο, μια νίκη του Μακρόν θα σήμαινε ότι η Γαλλία θα εξακολουθούσε να έχει έναν φιλοευρωπαίο ηγέτη που θέλει να συνεργαστεί με τη Γερμανία και την Ιταλία για τη μεταρρύθμιση της περιοχής.

Ιταλία

Στην Ιταλία και στο εξωτερικό, όλοι θέλουν να μάθουν αν ο Μάριο Ντράγκι θα παραμείνει πρωθυπουργός της χώρας —ή αν θα επιλέξει να είναι ο επόμενος πρόεδρος. Το τελευταίο θα έφερνε ένα νέο κύμα πολιτικής αβεβαιότητας δεδομένου του κατακερματισμού του ιταλικού κοινοβουλίου.

«Η ουσία είναι ότι η πολιτική ισορροπία που επικράτησε μετά τον διορισμό του Ντράγκι ως πρωθυπουργού πρόκειται να κλονιστεί, αν όχι να καταρρεύσει, από την επερχόμενη προεδρική ψηφοφορία», δήλωσε σε σημείωμα ο Βολφάνγκ Πίκολι, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Teneo τον Δεκέμβριο.

Ως πρόεδρος, ο Ντράγκι θα είχε λιγότερη άμεση επιρροή στην ιταλική πολιτική.
«Ο Ντράγκι θα δυσκολευόταν να ενεργήσει για λογαριασμό της Ιταλίας στην ΕΕ από το προεδρικό μέγαρο», είπε ο Πίκολι.

Ωστόσο, η Ιταλία θα εξακολουθούσε να έχει έναν φιλοευρωπαίο πρόεδρο με λόγο σε ορισμένα από τα μέτρα που μπορεί να λάβει μια νέα κυβέρνηση.

Εάν ο Ντράγκι παραμείνει πρωθυπουργός, το έργο του «θα μπορούσε να είναι πιο περίπλοκο τους επόμενους μήνες, ανάλογα με το πώς ο κυβερνών συνασπισμός θα διαχειριστεί τη διαδικασία των προεδρικών εκλογών», σημείωσε ο Πίκολι.

Ο Ντράγκι είναι επικεφαλής μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης, που υποστηρίζεται από τις διάφορες πολιτικές ομάδες του ιταλικού κοινοβουλίου. Χωρίς τις ψήφους τους, το έργο του Ντράγκι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εμπόδια κατά την παρουσίαση νέων νόμων.

Ωστόσο, «σε αυτό το σενάριο, ο Ντράγκι θα παρέμενε σχεδόν σίγουρα πρωθυπουργός μέχρι τις εκλογές του 2023, εξασφαλίζοντας έτσι στην Ιταλία μια άνευ προηγουμένου επιρροή στις βασικές ευρωπαϊκές πολιτικές του επόμενου έτους, ενώ, ενδεχομένως, θα αφήσει την ιταλική πολιτική κάπως λιγότερο δεσμευμένη μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε ο Νίλσεν.

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προκλήσεις και προοπτικές του 2022: Η Ευρώπη «αντεπιτίθεται» ή «αποσυντίθεται»;

gazzetta
gazzetta reader insider insider