ΕΜΠ: Ποια λύση θέρμανσης είναι η πιο οικονομική 

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΜΠ: Ποια λύση θέρμανσης είναι η πιο οικονομική 
Το κόστος θέρμανσης με φυσικό αέριο έχει εκτιναχθεί, τη στιγμή που ήταν η οικονομικότερη επιλογή πριν από την ενεργειακή κρίση.

Ποια λύση θέρμανσης είναι πιο οικονομική; Στο ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει η επικαιροποιημένη μελέτη με τίτλο «Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες» που δημοσίευσαν το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ.

ασικός στόχος της μελέτης είναι η βραχυπρόθεσμη αποτίμηση του κόστους θέρμανσης στην Ελλάδα, υπό το πρίσμα της παρατεταμένης «κούρσας» ανατιμήσεων, που παρατηρείται σήμερα πανευρωπαϊκά, στην ηλεκτρική ενέργεια, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, αντίστοιχα.

Το Πολυτεχνείο και το ΕΚΕΤΑ προχώρησαν σε συγκριτικό τεστ τεχνολογιών θέρμανσης με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια, τις αντλίες θερμότητας, τους λέβητες βιομάζας και τα πάσης φύσεως τζάκια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποτυπώνουν με δηκτικό τρόπο τη ραγδαία αύξηση του κόστους θέρμανσης για ένα μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την παρούσα χρονική συγκυρία. Tο παραπάνω συμπέρασμα αφορά όλες τις εξεταζόμενες θερμικές τεχνολογίες και έχει άμεση σχέση με την ενεργειακή κρίση που παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο, έχοντας προκαλέσει, από τις αρχές του έτους (2021), ένα συνεχιζόμενο ράλι στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Εκτίμηση για το αν και πότε η δυναμική των παρατηρούμενων ανατιμήσεων θα αρχίσει να φθίνει είναι δύσκολο να γίνει. Ωστόσο, το σενάριο της αποκλιμάκωσης στο πολύ άμεσο μέλλον δε φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Δαπανηρές οι σόμπες, οικονομικές οι αντλίες θερμότητας

Σύμφωνα με τη μελέτη, η θέρμανση με ηλεκτρικές σόμπες και θερμάστρες είναι πολύ δαπανηρή, ενώ το κόστος θέρμανσης με φυσικό αέριο έχει εκτιναχθεί, τη στιγμή που ήταν η οικονομικότερη επιλογή πριν από την ενεργειακή κρίση. Από την άλλη πλευρά, το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί την πιο οικονομική επιλογή, στην περίπτωση των δικαιούχων επιδόματος.

Οικονομική λύση αποτελούν και οι αντλίες θερμότητας, λόγω της μεγάλης αποδοτικότητάς τους. Επίσης, σχετικά προσιτό κόστος έχει και η χρήση λέβητα βιομάζας (πέλετ ξύλου).

Στον ακόλουθο πίνακα, το μοναδιαίο κόστος θερμικής ενέργειας(€/kWhth) που υπολογίστηκε στην παρούσα μελέτη για τα διάφορα συστήματα θέρμανσης συγκρίνεται με τα αντίστοιχα αποτελέσματα που είχαν εξαχθεί το Δεκέμβριο του 2017 για τις ανάγκες της τότε μελέτης που είχαν διεξαγάγει οι δύο φορείς.

Και στις 2 περιπτώσεις, οι θερμικές ανάγκες τετραμήνου ανέρχονται σε 3.000 kWhth/4μηνο (4.500 kWhth/σεζόν).

Το βασικό σενάριο που ελήφθη υπόψη για την εξαγωγή του κόστους της ωφέλιμης θερμικής ενέργειας είναι η τετραμηνιαία κατανάλωση καυσίμου ή ηλεκτρικής ενέργειας ενός μέσου νοικοκυριού με θερμικές ανάγκες που προσεγγίζουν τις 3.000 kWhth (κιλοβατώρες) ανά 4μηνο (Βασικό Σενάριο), ή ισοδύναμα τις 4.500 kWhth ανά σεζόν (όπου η χειμερινή σεζόν ισούται με 6 μήνες, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τον Μάρτιο του 2022).

Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό του κόστους ανά είδος θέρμανσης ελήφθη υπόψη τιμή πετρελαίου στα 1,13 ευρώ ανά λίτρο. Η τιμή όπως και η μονάδα μέτρησης (λίτρα) έγιναν αναγωγή στην κιλοβατώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider