Κλείδωσαν οι εντάξεις των τραπεζών στο Σχέδιο Ανάκαμψης - Έρχεται και το αίτημα για «δόσεις»

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλείδωσαν οι εντάξεις των τραπεζών στο Σχέδιο Ανάκαμψης - Έρχεται και το αίτημα για «δόσεις»
Ολοκληρώθηκε η θετική γνωμοδότηση για την ένταξη στο δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, των Αlpha Πειραιώς Eurobank Εθνική, αλλά και της Παγκρήτιας και της Optima από την αρμόδια υπηρεσία υπό τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη. Επόμενα βήματα οι συμβάσεις αλλά και το αίτημα προς την Κομισιόν για πακέτο «δόσεων».

Ολοκληρώθηκε η θετική γνωμοδότηση για την ένταξη στο δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Αlpha, Πειραιώς, Eurobank, Εθνική), καθώς και της Παγκρήτιας και της Optima, από την αρμόδια υπηρεσία υπό τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη. Επιπλέον δρομολογείται και η γνωμοδότηση για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας που επίσης έχε υποβάλλει αίτημα, ενώ καλούνται και άλλες τράπεζες να συμμετέχουν.

Το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή των συμβάσεων με τις τράπεζες, ενώ από τον κ. Σκυλακάκη έχει προαναγγελθεί πως έως το τέλος της εβδομάδος θα γίνει και η κατάθεση του αιτήματος στις Βρυξέλλες για το πρώτο πακέτο δόσεων αξίας 4 δις ευρώ περίπου όχι μόνο για τα δάνεια αλλά και για το σκέλος των επιδοτήσεων, στο οποίο παράλληλα η αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης προχωρά σε μαζικές εντάξεις έργων, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι στόχοι δαπανών του 2022.

Η γνωμοδότηση

Για τις τράπεζες Αlpha, Πειραιώς, Eurobank, Εθνική, Παγκρήτια και Optima υπήρξε γνωμοδότηση ομόφωνα υπέρ της αποδοχής της αίτησης για τη συμμετοχή τους στο Σχέδιο Ανάκαμψης μέσω της χορήγησης των δανείων στις επιχειρήσεις. Το επόμενο βήμα για τις τράπεζες μετά την υπογραφή της σύμβασης είναι να απευθύνουν πρόσκληση στους επενδυτές εντός 30 εργάσιμων ημερών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, είχε προαναγγείλει την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Επισήμανε πως μέσα στις επόμενες μέρες θα διοχετευθούν 800 εκατ. ευρώ στις συστημικές και άλλα 600 στην EBRD και στην ΕΤΕπ «για να ξεκινήσει το τεράστιο και πολύ σημαντικό εργαλείο για επενδύσεις στη χώρα μας».

Οι δύσκολοι στόχοι του 2022

Υπενθυμίζεται πως τα δάνεια του Σχεδίου Ανάκαμψης είναι 12,7 δις ευρώ και θα φτάνουν στην Αθήνα σε ετήσιες δόσεις μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς που συνδέεται με ορόσημα και στόχους (σ.σ. το πρώτο αίτημα έχει 2 ορόσημα, την πρόσκληση υποβολής προσφορών για τις εμπορικές τράπεζες τις επιχειρησιακές συμφωνίες με την ΕΤΕπ και την EBDR). Υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι διάθεσης των δανείων στις επιχειρήσεις ετησίως που θα πρέπει να εκπληρωθούν με δεδομένο πως ο χρόνος λήγει στο τέλος του 2026. Τα δάνεια των 12,7 δις ευρώ θα διατεθούν μέσω των τραπεζών, διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών όπως η ΕΤΕπ και η EBRD, αλλά και από το εθνικό σκέλος της ΕΤΕπ (σ.σ. για υποδομές).

Τα δάνεια που θα μοιράσουν οι τράπεζες έχουν συγκεκριμένους όρους και στόχος είναι η υψηλή μόχλευση με τη συμμετοχή του δανείου της ΕΕ σε ποσοστό έως 50% και ιδίων κεφαλαίων τουλάχιστο 20%. Γενικά τα 12,7 δις ευρώ δανείων του Σχεδίου Ανάκαμψης επιχειρείται να οδηγήσουν σε χρηματοδοτήσεις αξίας 31,8 δισ ευρώ, αν προσμετρηθούν τα ίδια κεφάλαια και η μόχλευση από τον τραπεζικό κλάδο. Συνολικά τα 30,5 δις ευρώ (μαζί με τις επιδοτήσεις), επιχειρείται να μοχλεύσουν 57,5 δις ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Τζεντιλόνι – Σκυλακάκη για τη διανομή των 30,5 δισ. ευρώ – Τι προβλέπουν τα κείμενα των 400 σελίδων

gazzetta
gazzetta reader insider insider