Γαλλία: Η έξοδος από την πανδημία θα βρει τον πληθωρισμό κοντά στο επιθυμητό 2%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Η έξοδος από την πανδημία θα βρει τον πληθωρισμό κοντά στο επιθυμητό 2%
Πάντως η Τράπεζα της Γαλλίας προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα γύρω από τις προβλέψεις της «παραμένει υψηλή».

Η γαλλική οικονομία πρόκειται να βγει από την πανδημία του Covid με τον πληθωρισμό να κινείται σημαντικά πιο κοντά στο 2%, κάτι που οι νομισματικές αρχές της χώρας αγωνίστηκαν ανεπιτυχώς να επιτύχουν από την εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, σύμφωνα με επικαιροποιημένες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, η αύξηση των τιμών καταναλωτή θα σταθεροποιηθεί περίπου στο 1,5% το 2023 και το 2024, καθώς θα έχει παρέλθει η ύφεση που προκαλεί η αύξηση στις τιμές τις ενέργειας- κάτι που αναμένεται να συμβεί του χρόνου.

Αφαιρώντας την ενέργεια και τα τρόφιμα, το ποσοστό πληθωρισμού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ θα ήταν 1,7% σε αυτά τα δύο χρόνια, σε σύγκριση με περίπου 0,7% τα επτά χρόνια πριν από την πανδημία.

Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της γαλλικής κεντρικής τράπεζας η άνοδος στον δείκτη των τιμών του καταναλωτή το 2022 αναμένεται να είναι της τάξης του 2,2%.

“Η επιστροφή στην κανονικότητα το 2023 και το 2024 δεν θα αποτελεί μια επιστροφή στην κατάσταση που επικρατούσε ανάμεσα στα έτη 2013 και 2019, η οποία χαρακτηριζόταν από έναν πολύ χαμηλό πληθωρισμό”, ανέφερε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Francois Villeroy de Galhau. “Αντιθέτως, θα επιστρέψουμε σε έναν καλύτερα ισορροπημένο πληθωρισμό, όπως πριν από την οικονομική κρίση του 2008, με έναν πληθωρισμό που θα κινείται μεσοσταθμικά γύρω στο 2% στην ευρωζώνη.

Η επανεκτίμηση της δυναμικής της πορείας των τιμών στη ζώνη του ευρώ, έδωσε τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σχεδιάσει μια πορεία που δεν θα απαιτεί μια έκτακτη νομισματική τόνωση.

Αυτό ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με την ανακοίνωση του τερματισμού του προγράμματος έκτακτης αγοράς ομολόγων PEPP, με την κεντρική τράπεζα να παρέχει μια προσωρινή ώθηση στην τακτική αγορά ομολόγων για την εξομάλυνση της εξόδου από το πρόγραμμα.

Ωστόσο, ο Villeroy ανέφερε ότι η «προαιρετική δυνατότητα» που συμπεριέλαβε η ΕΚΤ στις αποφάσεις της, εξακολουθεί να της δίνει τα μέσα να αλλάξει γρήγορα τη στάση της ανάλογα με τα πραγματικά δεδομένα.

Πρόκειται για μια πραγματιστική προσέγγιση, δήλωσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης. «Έχουμε σταθερό το χέρι, αλλά εξακολουθεί να είναι ελεύθερο χέρι», πρόσθεσε.

Στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, η Τράπεζα της Γαλλίας ανέφερε ότι η ενίσχυση της αγοράς εργασίας και η μείωση του χάσματος στην παραγωγή θα οδηγήσουν σε σαφή άνοδο τους μισθούς και τις τιμές των υπηρεσιών στο ορατό μέλλον. Ωστόσο, οι αυξήσεις στις τιμές των μεταποιημένων προϊόντων θα συμβάλουν λιγότερο στον πληθωρισμό από ό,τι τους τελευταίους μήνες, προέβλεψε η κεντρική τράπεζα.

Πάντως η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα γύρω από τις προβλέψεις της «παραμένει υψηλή». Βραχυπρόθεσμα, η αύξηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ η πιο μακροπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθεί από την αλληλεπίδραση μεταξύ των μισθών και των τιμών των υπηρεσιών, ανέφερε η Τράπεζα της Γαλλίας .

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισπανία: Υπερδιπλάσιο πληθωρισμό για το 2022 αναμένει η κεντρική τράπεζα

gazzetta
gazzetta reader insider insider