Οικονομία | Διεθνή
14-12-2021 | 13:47

ΝextGenerationEU: Μακροπρόθεσμα ομόλογα 50 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο του 2022 θα εκδώσει η Κομισιόν

Newsroom
Μοιράσου το
ΝextGenerationEU: Μακροπρόθεσμα ομόλογα 50 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο του 2022 θα εκδώσει η Κομισιόν
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων της ΕΕ ύψους 50 δισ. ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2022 με σκοπό την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών στο πλαίσιο του NextGenerationEU, ανακοίνωσε η Κομισιόν, σε συνέχεια της επιτυχούς έναρξης της δανειοληψίας για τη χρηματοδότηση του σχεδίου ανάκαμψης NextGenerationEU τον Ιούνιο του 2021, και σύμφωνα με τη στρατηγική της για ανοικτή και διαφανή επικοινωνία στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σύμφωνα με το δελτίο που εξέδωσε η Κομισιόν, το σχέδιο προβλέπει την έκδοση μακροπρόθεσμων χρεογράφων για το α' εξάμηνο, τα οποία θα συμπληρωθούν από βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα της ΕΕ. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή θα συνεχίσει να είναι σε θέση να καλύπτει όλες τις πληρωμές στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και όλα τα άλλα προγράμματα στο πλαίσιο του μέσου ανάκαμψης NextGenerationEU κατά την εν λόγω περίοδο.

Το τρέχον σχέδιο χρηματοδότησης βασίζεται στις τελευταίες προβλέψεις σχετικά με τις μελλοντικές ανάγκες πληρωμών στο πλαίσιο του NextGenerationEU. Δεδομένου ότι ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας –ο οποίος αντιπροσωπεύει το 90 % των πληρωμών στο πλαίσιο του NextGenerationEU– είναι ένα μέσο που βασίζεται στις επιδόσεις και ότι οι πληρωμές το 2022 θα εξαρτώνται από την τήρηση των οροσήμων και την επίτευξη των στόχων που προβλέπουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών μελών, οι ακριβείς χρηματοδοτικές ανάγκες και ο χρόνος των πληρωμών μπορεί να ποικίλλουν. Τυχόν αλλαγές θα γνωστοποιούνται στην αγορά έγκαιρα και με διαφανή τρόπο.

Η Κομισιόν επισημαίνει πως η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί επίσης την έκδοση από την Επιτροπή της ετήσιας απόφασης δανειοληψίας για το 2022. Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει τα μέγιστα ποσά που εξουσιοδοτείται να δανειστεί η Επιτροπή έως το τέλος του έτους.

Ο αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση Επίτροπος, κ. Γιοχάνες Χαν, δήλωσε τα εξής: «Το 2022, η Επιτροπή θα συνεχίσει να συγκεντρώνει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης και την οικοδόμηση ενός καλύτερου και ανθεκτικότερου μέλλοντος για όλους. Με όγκο 50 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, αναμένουμε να διατηρήσουμε ισχυρή παρουσία στις αγορές, βοηθώντας τα κράτη μέλη στην πορεία ανάκαμψης, και στηρίζοντας την ολοκλήρωση της κεφαλαιαγοράς και τον διεθνή ρόλο του ευρώ.»

Οι εκδόσεις θα συνεχιστούν το 2022 μετά την επιτυχή έναρξη του προγράμματος ανάκαμψης NextGenerationEU το 2021. Από τον Ιούνιο του 2021, η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει 71 δισ. ευρώ για το NextGenerationEU μέσω μακροπρόθεσμων ομολόγων της ΕΕ, εκ των οποίων 12 δισ. ευρώ με την πρώτη έκδοση πράσινων ομολόγων NextGenerationEU. Επιπλέον, η Επιτροπή έχει εκδώσει επί του παρόντος βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα της ΕΕ ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ. Στη βάση αυτή, η Επιτροπή κατέβαλε 54,15 δισ. ευρώ στις χώρες της ΕΕ ως προχρηματοδότηση στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και άνω των 6 δισ. ευρώ σε άλλα προγράμματα της ΕΕ που επίσης χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του NextGenerationEU. Με τον τρόπο αυτόν καλύφθηκαν πλήρως όλα τα αιτήματα πληρωμών το 2021.

Το 2022, η Επιτροπή αναφέρει πως προτίθεται να εκδώσει συμβατικά και πράσινα ομόλογα NextGenerationEU, στο πλαίσιο κοινοπρακτικών εκδόσεων και δημοπρασιών. Τα βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα της ΕΕ θα εξακολουθήσουν να εκδίδονται αποκλειστικά μέσω δημοπρασιών. Μετά την επιτυχή έναρξη του προγράμματος δημοπρασιών τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή θα επεκτείνει τη χρήση των δημοπρασιών ως μορφότυπο έκδοσης. Η ακριβής αναλογία μεταξύ δημοπρασιών και κοινοπρακτικών εκδόσεων θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς και τις ακριβείς χρηματοδοτικές ανάγκες της Επιτροπής.

Η Κομισιόν τονίζει πως θα συνεχίσει επίσης να είναι παρούσα στην αγορά στο πλαίσιο των άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων της (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης, SURE και μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή), με εκτιμώμενο όγκο χρηματοδότησης για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 περίπου 5,5 δισ. ευρώ.

Η Επιτροπή θα ανακοινώσει τα σχέδιά της σχετικά με την έκδοση χρεογράφων για το δεύτερο εξάμηνο του έτους τον Ιούνιο 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.