Η Wall Street ετοιμάζεται για νέο ρεκόρ δεκαετιών στον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Wall Street ετοιμάζεται για νέο ρεκόρ δεκαετιών στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Εάν η πρόβλεψη των αναλυτών επιβεβαιωθεί, το 6,7% θα είναι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ από το 1982.

H Wall Street ετοιμάζεται για μια ισχυρότατη αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά τον Νοέμβριο, εν όψει των στοιχείων για την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στην αμερικανική οικονομία που θα ανακοινωθούν εντός ολίγου από τις αρμόδιες αρχές της χώρας.

Σε έρευνα αναλυτών του Dow Jones εκτιμάται πως ο ετήσιος πληθωρισμός θα «τρέξει» με ρυθμό 6,7% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020 και με ρυθμό 0,7% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021.

Εάν η πρόβλεψη των αναλυτών επιβεβαιωθεί, το 6,7% θα είναι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ από το 1982.

Για τον δομικό πληθωρισμό, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, οι αναλυτές αναμένουν αύξηση 4,9% σε ετήσιο επίπεδο και 0,5% σε μηνιαίο επίπεδο, ξεπερνώντας την αύξηση του δομικού πληθωρισμό τον Ιούνιο του 1991.

Υπενθυμίζεται πως για τον Οκτώβριο του 2021 ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 6,2%, φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 1990. Ήταν ο πέμπτος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο κινείται από το 5%.

Χθες, Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε προϊδεάσει για νέα άνοδο των τιμών εν αναμονή των σημερινών στοιχείων, λέγοντας πως ««τις τελευταίες εβδομάδας καταγράφουμε μια μείωση των των ενεργειακών τιμών, όπως φαίνεται και από τις τιμές της βενζίνης σε ορισμένες πολιτείες. Τα στοιχεία που θα δημοσιευτούν αύριο για την ενέργεια τον Νοέμβριο θα αντικατοπτρίζουν τη σημερινή πραγματικότητα, ούτε τις αναμενόμενες μειώσεις των τιμών σε κλάδους όπως της αυτοκινητοβιομηχανίας, που θα συνεχίσουν να υποχωρούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Τέλος, υπογραμμίζεται πως αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στις πληθωριστικές πιέσεις που συνεχίσουν να καταγράφονται στην αμερικανική οικονομία, εν όψει της συνεδρία σης του Δ.Σ. της Fed την ερχόμενη εβδομάδα. Στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών βρίσκεται το πότε η τράπεζας θα προχωρήσει στη σταδιακή μείωση (tapering) του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων για την ενίσχυση της οικονομίας, όπως και στο εάν υπάρχουν σκέψεις μεταξύ των αξιωματούχων της Fed για την αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας, με τον διοικητή της Fed, Τζερόμ Πάουελ, να έχει τονίσει επανειλημμένα μιλώντας για ενδεχόμενο άμεσης αύξησης των επιτοκίων πως «δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο».

Η αναλύτρια της Citigroup, Βερόνικα Κλαρκ, δήλωσε στο CNBC, πως μια αύξηση του πληθωρισμού πάνω από τις εκτιμήσεις «θα δημιουργούσε μια ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη για παρέμβαση της Fed και αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας νωρίτερα από το προγραμματισμένο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τέλος στο θετικό σερί της Wall Street, πριν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider