Διπλά αποκαλυπτήρια σήμερα σε Βρυξέλλες - Αθήνα για τη «δόση» 767 εκατ. και την ανάπτυξη

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διπλά αποκαλυπτήρια σήμερα σε Βρυξέλλες - Αθήνα για τη «δόση» 767 εκατ. και την ανάπτυξη
Η ανακοίνωση του ΑΕΠ τρίτου τριμήνου από την ΕΛΣΤΑΤ, η έγκριση από το Eurogroup του πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος και τα «καλά νέα» για τα έσοδα και την οικονομία τον Νοέμβριο.

Η επικύρωση από το σημερινό Eurogroup ότι η Ελλάδα έχει κάνει επαρκή πρόοδο και έτσι μπορεί να αποδεσμευθεί το επόμενο πακέτο «δόσεων», αξίας 767 εκατ. ευρώ, θεωρείται δεδομένη, βάζοντας ακόμα ένα λιθαράκι στην προσπάθειά της χώρας όχι μόνο να τονώσει την εικόνα του χρέους και των ταμειακών διαθεσίμων της, αλλά και να ολοκληρώσει ομαλά το 2022 την έξοδο από την Ενισχυμένη Εποπτεία.

Τα άλλα «μεγάλα» νέα της σημερινής ημέρας αναμένονται από την Αθήνα και σχετίζονται με το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ (σ.σ. το 2ο τρίμηνο εκτίμησε ανάπτυξη 16,2%), για να πιστοποιηθεί αν αυτό που δείχνουν οι πρόδρομοι δείκτες συγκυρίας για το τρίτο τρίμηνο αλλά και το comeback των τουριστικών εισπράξεων αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία.

O υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανήγγειλε πάντως χθες, ότι η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται και το Νοέμβριο με τα φορολογικά έσοδα να ξεπερνούν τον στόχο που είχε τεθεί κατά 450 εκατομμύρια ευρώ, τις καταθέσεις να ενισχύονται εκ νέου και την εκτίμηση που διαμορφώνεται στο ΥΠΟΙΚ να είναι πως ο τζίρος του τουρισμού θα φτάσει φέτος στο 55% των εισπράξεων του 2019.

Από τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών η Ελλάδα περιμένει, πέρα από το πράσινο φως για την έκτη δόση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, και κάποια «εικόνα» για το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια.

Έχει προγραμματιστεί για σήμερα το βράδυ δείπνο των υπουργών Οικονομικών, στο οποίο θα συζητήσουν - μεταξύ άλλων - τον οδικό χάρτη για τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με το μέλλον των δημοσιονομικών κανόνων. Ο λόγος για συζητήσεις που επηρεάζουν άμεσα τη δυνατότητα της κυβέρνησης για λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης. Με βάση το σημερινό καθεστώς πρέπει να επανέλθει σε δημοσιονομική ισορροπία η χώρα από το 2022, ενώ οι ευελιξίες που ζητά η Αθήνα οδηγούν σε χαμηλότερο πλεόνασμα έως και κατά 1% του ΑΕΠ, διευκολύνοντας τη μείωση φόρων και εισφορών.

Στο πεδίο της ενισχυμένης εποπτείας, ο κανονικός χρόνος εξόδου είναι τον Ιούνιο του 2022. Εκκρεμεί ωστόσο (λόγω καθυστερήσεων το 2018) η λήψη δυο πακέτων παρεμβάσεων στο χρέος, αλλά και να ολοκληρωθούν μία σειρά από προαπαιτούμενα.

Το θέμα Ελλάδα είναι μεν πρώτο στην ατζέντα του Eurogroup, αλλά στη διήμερη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών (και αύριο σε επίπεδο Ecofin) υπάρχει μία εξαιρετικά διευρυμένη επίσημη ατζέντα: Από την τραπεζική ενοποίηση και το Ταμείο Ανάκαμψης έως την πορεία της διπλής υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών σήμερα το μεσημέρι ο ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Paschal Donohoe. Στη συνεδρίαση του Eurogroup, πέρα από τη 12η Έκθεση Αξιολόγησης θα συζητήσουν οι ΥΠΟΙΚ τις εκθέσεις μετα-προγραμματικής εποπτείας της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, τα συμπεράσματα της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ευρωζώνη, στο πλαίσιο του άρθρου 4, καθώς και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις συστάσεις για την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης το 2022. Ακόμη, προβλέπεται να εξεταστεί η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ευρωζώνης, επί τη βάσει των Προσχεδίων Προϋπολογισμού που έχουν καταθέσει τα κράτη-μέλη για το προσεχές έτος. Επιπροσθέτως, θα συμφωνηθεί το πρόγραμμα εργασιών του Eurogroup για το 1ο εξάμηνο του 2022.

Την Τρίτη στη συνεδρίαση του Ecofin σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να εγκρίνουν γενική προσέγγιση σχετικά με την επικαιροποίηση των κανόνων για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, θα ενημερωθούν για την πρόοδο επί της νομοθετικής δέσμης μέτρων προσαρμογής στον στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 (“Fit for 55”), σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης της τραπεζικής ένωσης και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ θα προβούν και σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη νομοθετική δέσμη για την ένωση κεφαλαιαγορών, την οποία θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέλος, θα συζητηθεί η φθινοπωρινή δέσμη μέτρων που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider