Τσάρλι Μούνγκερ (Berkshire Hathaway): Ζούμε σε πιο τρελή εποχή και από την έκρηξη της dotcom

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσάρλι Μούνγκερ (Berkshire Hathaway): Ζούμε σε πιο τρελή εποχή και από την έκρηξη της dotcom
Ο Μούνγκερ είπε επίσης ότι θα ήθελε να μην υπήρχαν τα κρυπτονομίσματα και επαίνεσε την Κίνα για την ανάληψη δράσης για την απαγόρευση της χρήσης τους.

Ο Τσάρλι Μούνγκερ της Berkshire Hathaway δήλωσε σε συνέδριο την Παρασκευή ότι οι αγορές είναι υπερβολικά υπερτιμημένες κατά τόπους και ότι το τρέχον περιβάλλον είναι «ακόμα πιο τρελό» από την έκρηξη της οικονομίας dotcom στα τέλη της δεκαετίας του 1990 που στη συνέχεια οδήγησε σε κατάρρευση.

«Θεωρώ αυτή την εποχή μια ακόμη πιο τρελή εποχή από την εποχή της dotcom», είπε ο Μούνγκερ, 97 ετών, στο συνέδριο Σον στο Σίδνεϋ, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται αυστραλιανά μέσα.

Ο Μούνγκερ είπε επίσης ότι θα ήθελε να μην υπήρχαν τα κρυπτονομίσματα και επαίνεσε την Κίνα για την ανάληψη δράσης για την απαγόρευση της χρήσης τους.

«Μακάρι να μην είχαν εφευρεθεί ποτέ», είπε. «Και πάλι θαυμάζω τους Κινέζους, νομίζω ότι πήραν τη σωστή απόφαση, που ήταν απλώς να τα απαγορεύσουν. Στη χώρα μου, ο αγγλόφωνος πολιτισμός έχει πάρει τη λάθος απόφαση, απλά δεν αντέχω να συμμετέχω σε αυτές τις τρελές εκρήξεις, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Ο δείκτης S&P 500 έχει υπερδιπλασιαστεί από τα πανδημικά χαμηλά του τον Μάρτιο του περασμένου έτους, ενώ το bitcoin είναι πάνω από 1000%. Οι επενδυτές έχουν διοχετεύσει σχεδόν 900 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχικά κεφάλαια το 2021 - υπερβαίνοντας το σύνολο των τελευταίων 19 ετών - σύμφωνα με στοιχεία της BofA και της EPFR.

Η αποτίμηση του αμερικανικού χρηματιστηρίου είναι τώρα υψηλότερη από ό,τι πριν από την κατάρρευση που προκλήθηκε από την υγειονομική κρίση και οι επενδυτές είναι σε «αναμμένα κάρβουνα». Ο αυξανόμενος πληθωρισμός αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να αυστηροποιήσουν τη νομισματική πολιτική, μειώνοντας την ρευστότητα που εκτίναξε ένα ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων.

Σχέσεις με Κίνα

Ο βετεράνος επενδυτής σχολίασε επίσης τις παγκόσμιες σχέσεις της Κίνας, προτρέποντας την Αυστραλία να παίξει ρόλο στη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ του ασιατικού έθνους και των ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι η Αυστραλία με τη βαθιά εμπλοκή της στην Κίνα μπορεί να είναι σε εποικοδομητικό ρόλο, η Αυστραλία μπορεί να ενθαρρύνει τις ΗΠΑ και την Κίνα να είναι πιο λογικές», είπε.

Ο Μούνγκερ, ο οποίος μίλησε αφότου η Berkshire του Γουόρεν Μπάφετ έφτασε σε νέα ύψη στα 149,2 δισεκατομμύρια δολάρια το γ’ τρίμηνο, δήλωσε επίσης ότι είναι bullish για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Λατρεύω το γεγονός ότι μειώνουμε γρήγορα την καύση άνθρακα και την καύση βενζίνης και ντίζελ», είπε. «Νομίζω ότι είναι κάτι έξυπνο για να κάνει ο κόσμος και θα ήταν έξυπνο ακόμα κι αν δεν υπήρχε υπερθέρμανση του πλανήτη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider