Ο πληθωρισμός σπρώχνει τον χρυσό, το δολάριο τον… φρενάρει

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πληθωρισμός σπρώχνει τον χρυσό, το δολάριο τον… φρενάρει
Η άνοδος του δολαρίου «κρύβει» μέρος των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούνται στις τιμές των πρώτων υλών και μετάλλων. Πληθωρισμός, πανδημία και υψηλό χρέος ασκούν ασφυκτικές πιέσεις και τροφοδοτούν την ανοδική τάση του χρυσού.

Η βεβαιότητα μεγαλύτερης διάρκειας πληθωριστικών πιέσεων σπρώχνει τον χρυσό σε ψηλότερα επίπεδα, αλλά η ταυτόχρονη ανοδική τάση του δολαρίου λειτουργεί αντίστροφα και συγκρατεί την άνοδο.

Η τάση να ταλαντεύεται προσωρινά γύρω από την τιμή αναφοράς των 1.850 δολ, είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω, θα εξαρτηθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, από τις επόμενες κινήσεις στην ηγεσία της Fed.

H παραμονή ή αντικατάσταση του Τζ. Πάουελ θα σηματοδοτήσει τις προθέσεις του Συμβουλίου της Fed για την επίσπευση ή μη της αύξησης των επιτοκίων που θα επηρεάσει αναμφίβολα την συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου με όλα τα ισχυρά νομίσματα.

Ήδη η ισχυροποίησή του στα τρέχοντα επίπεδα, έχει αρχίσει να επηρεάζει τις τιμές των πρώτων υλών και των πολύτιμων μετάλλων μαζί και του χρυσού.

Η τελική κατεύθυνση όμως δεν φαίνεται να εξαρτάται μόνο από τις αποφάσεις της Fed καθώς απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις δεν υπάρχει συντονισμένη αντίδραση των Κεντρικών Τραπεζών.

Η αντίδραση της ΕΚΤ και της BoJ, όπως και της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, αναμένεται επίσης να επηρεάσουν τις νομισματικές ισορροπίες, καθώς διαμορφώνουν ανάλογα τις συναλλαγματικές πιέσεις στις εμπορικές συναλλαγές, οι οποίες είναι ήδη σε προβληματική κατάσταση λόγω της ασφυξίας που επικρατεί στις διεθνείς αλυσίδες τροφοδοσίας και τις θαλάσσιες μεταφορές.

Οι «θεωρίες» που διαμορφώνουν πλέον τις θέσεις των κεντρικών τραπεζών απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις, κινούνται σε δύο κατευθύνσεις.

Η μία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις πληθωριστικές πιέσεις ως μεγαλύτερο κίνδυνο από το χρέος και διατηρεί την αύξηση των επιτοκίων ως βασικό εργαλείο εκτόνωσής του πληθωρισμού.

Η άλλη αντιμετωπίζει τον πληθωρισμό ως εργαλείο απαξίωσης του χρέους αφήνοντας μεγαλύτερα περιθώρια «προσωρινής» αύξησής του.

Οι δύο διαφορετικές κατευθύνσεις οδηγούν αντίστοιχα σε ανοδική ή καθοδική τάση τις συναλλαγματικές ισοτιμίες των αντίστοιχων νομισμάτων.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον το δολάριο έχει ισχυροποιηθεί ιδιαίτερα έναντι του ευρώ, φρενάροντας ταυτόχρονα και την ανοδική τάση του χρυσού που «τιμολογείται» σε δολάρια.

Ενδεικτικό πάντως των επιφυλάξεων και της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να κυριαρχεί στις αγορές είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό οι τιμές spot των μετάλλων – και ειδικά των πολύτιμων μετάλλων - κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από τιμές των futures.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Λαγκάρντ επιμένει για την πολιτική της ΕΚΤ - «Μεσοπρόθεσμα» θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός

gazzetta
gazzetta reader insider insider