Ελλάδα
18-11-2021 | 16:35

Βουλή: Ψηφίσθηκαν με ευρεία πλειοψηφία τα νομοσχέδια Απολογισμού και Ισολογισμού 2019

Newsroom
Μοιράσου το
Βουλή: Ψηφίσθηκαν με ευρεία πλειοψηφία τα νομοσχέδια Απολογισμού και Ισολογισμού 2019
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Δια της εγέρσεως ψηφίσθηκαν με ευρεία πλειοψηφία από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τον Απολογισμό του Κράτους για το οικονομικό έτος του 2019 καθώς και του Ισολογισμού και των λοιπών Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων της Κεντρικής Διοίκησης, περιόδου αναφοράς 1/1/2019 έως 31/12/2019.

Ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Σπανάκης ψηφίζοντας τον Απολογισμό και Ισολογισμό του 2019 τόνισε πως «η Καθαρή Θέση της χώρας είναι θετική και αισιοδοξούμε για την ελληνική οικονομία». Παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία από τον Απολογισμό σχετικά με τα Έσοδα του Κράτους και τα ποσοστά εισπραξιμότητας ανέφερε ότι «από τη σύγκριση βεβαιωθέντων και εισπραχθέντων εσόδων κατά την πενταετία 2015-2019, βλέπουμε πως το ποσοστό κάθε χρόνο μειώνεται, ενώ παρατηρείται αύξηση για το έτος 2019», προσθέτοντας πως από αυτό «φαίνεται ξεκάθαρα η αποτυχία των ακολουθούμενων πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης». Σχετικά με τις υπερβάσεις που σημειώθηκαν σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2019 ανέφερε πως αυτές οφείλονται κυρίως στις αυξημένες πληρωμές για μεταβιβάσεις σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και κυρίως στον ΕΦΚΑ για την κάλυψη των συντάξεων, σε πληρωμές επιχορηγήσεων προς τους ΟΤΑ, καθώς και στις αυξημένες κοινωνικές παροχές. Χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη άμεσης θέσπισης ολοκληρωμένου Μητρώου Παγίων Περιουσιακών Στοιχείων, εφόσον η σημασία τους στα αποτελέσματα της Καθαρής Θέσης είναι καθοριστική και προσέθεσε πως «προτεραιότητά μας είναι η φορολογική πολιτική που πρέπει να βαδίσει σε μια κατεύθυνση μείωσης των φορολογικών συντελεστών και αύξησης της εισπραξιμότητας των φορολογικών εσόδων».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε πως ο προϋπολογισμός του 2019 που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν ένα πρώτο βήμα για την πορεία της χώρας μετά τα μνημόνια που είχαμε από τις πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στον δρόμο για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού χρέους, των ελληνικών χρεογράφων αλλά και γενικότερα της δημοσιονομικής πολιτικής και της εμπέδωσης εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ανέφερε πως είναι «απαραίτητη η δημιουργία πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος, ώστε να μπορούν να πληρώνονται οι τόκοι του δημοσίου χρέους, αλλά ταυτόχρονα να μπορεί και να μειώνεται το ύψος του». Το μοντέλο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα με αυτό της ΝΔ, είναι πως «για εμάς η ανάπτυξη δεν αποτελεί μονοδιάστατη εμμονή» είπε και προσέθεσε: Η οικονομική ανάκαμψη και η δημοσιονομική τάξη πρέπει να δημιουργούνται με τρόπο δίκαιο. Καμιά ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη, αν πρωτίστως δεν είναι κοινωνικά δίκαιη. Παρόλο που ο προϋπολογισμός του 2019 ήταν ένας ακόμη πλεονασματικός προϋπολογισμός, ήταν ταυτόχρονα κι ένας επεκτατικός προϋπολογισμός- με βάση την τότε συγκυρία προσπαθούσε να δώσει δημοσιονομικό χώρο στη δίκαιη ανάπτυξη. Είχε μείωση εισφορών και φόρων και αύξηση κοινωνικών δαπανών, παρά τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης σημείωσε ότι οι συζητήσεις του Απολογισμού και του Ισολογισμού θα έπρεπε να είναι το έναυσμα για να γίνεται μια ευρύτερη κουβέντα επί τους ουσίας για το τι ανάπτυξη συντελέστηκε, με ποιες διαδικασίες. Παρατήρησε πως κάθε φορά γίνονται παρατηρήσεις που δεν αντιμετωπίζονται με μια καινούργια διαδικασία, «ούτε καν διορθώνουμε τα τυπικά των κατανομών και των διαδικασιών». Σημείωσε πως η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του '19 ήταν χρονικά μοιρασμένη ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, η οποία «απέδειξε πως τελικά δεν είχε την πρόθεση να επαναδιαπραγματευθεί καμία από τις βαριές κληρονομιές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το παράλογο πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%, την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας μέσω του Υπερταμείου για 99 χρόνια, την άρση της προστασίας τής πρώτης κατοικίας ούτε αναπληρώθηκε το ΕΚΑΣ». Εξήγησε ότι ο Απολογισμός του 2019 ως ένας ουσιαστικός απολογισμός των έργων και των ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ δεν μπορεί να εγκριθεί από το ΚΙΝΑΛ όπως και το υποκεφάλαιο του 2019.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος ανέφερε πως η Ελλάδα έχει ξανά «τερατώδη δίδυμα ελλείμματα» και «υπέρογκα δίδυμα χρέη». «Η άνοδος του εξωτερικού μας χρέους δείχνει πως έχει χαθεί ξανά η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας παρά την επώδυνη εσωτερική υποτίμηση, ενώ έχουμε και αλματώδη αύξηση του εμπορικού μας ελλείμματος» είπε. Αναρωτήθηκε κατά πόσο καθαρή ήταν η έξοδος από τα μνημόνια όταν βρισκόμαστε ακόμα σε ενισχυμένη εποπτεία και σημείωσε: «Η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ”μαξιλάρι” είναι ότι τώρα αυτό γεμίζει από δανεικά, ενώ πριν γέμιζε με πλεονάσματα». Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού της χώρας τα απέδωσε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «κάτι που θα οδηγήσει τελικά στο να ξεπουληθεί ολόκληρη τη δημόσια περιουσία». Ο Απολογισμός αυτός είπε «δεν αξίζει για τους Έλληνες» και «είναι επικίνδυνος αν θεωρηθεί ως βάση για τη λήψη αποφάσεων».

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης σημείωσε ότι «ο Απολογισμός και ο Ισολογισμός του 2019 έρχεται στην Βουλή για συζήτηση και ψήφιση με καθυστέρηση δύο χρόνων και όπως σημειώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο για μια ακόμη φορά δεν καταγράφονται τα πάγια στοιχεία του Κράτους, δεν περιλαμβάνονται οι ανείσπρακτες απαιτήσεις που έχουν βεβαιωθεί από τα τελωνεία της χώρας και δεν έχουν καταγραφεί οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τα εξοπλιστικά προγράμματα». Όλα αυτά είπε δημιουργούν μια στρεβλή και λανθασμένη εικόνα και τελικά αυτό που απεικονίζεται είναι «αξιοπιστία μηδέν, ανικανότητα άριστα». Αναρωτήθηκε τι δημοσιονομική ελευθερία κινήσεων έχουμε όταν «είμαστε ένα πτωχευμένο κράτος», σημειώνοντας ότι τα μνημόνια που έχουν υπογραφεί έχουν καταδικάσει τη χώρα σε μία ατελείωτη φυλακή χρέους, απαξίωσης, υποδούλωσης και ευτελισμού της αξιοπρέπειας των Ελλήνων. Καταψηφίζοντας τον Απολογισμό και τον Ισολογισμό του 2019 είπε πως το ΜέΡΑ25 εμμένει στην πρότασή του για σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής ώστε να ανοίξει ο φάκελος της χρεοκοπίας και των μνημονίων, λέγοντας «είμαστε το μόνο κόμμα που έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για ουσιαστική προστασία των πολιτών και ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας μας».

Βρούτσης: Η εθνική οικονομία πάει καλά και το επιβεβαιώνουν όλοι οι διεθνείς οίκοι, η ΕΕ και οι αγορές

Ο απολογισμός και ισολογισμός του 2019 καταγράφουν με απόλυτη ακρίβεια τα οικονομικά στοιχεία της χώρας μας, σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας πως αυτό αποτελεί «πραγματικά ένα θεσμικό θετικό βήμα».

Χαρακτήρισε θετικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει τον απολογισμό και τον ισολογισμό του κράτους και σημείωσε ότι εφεξής θα πρέπει και όλα τα κόμματα να τους ψηφίζουν, καθώς οι εγγραφές είναι αντικειμενικές. Υποστήριξε πως η οικονομία πάει καλά και αυτό το δείχνουν οι αξιολογήσεις όλων των οίκων, της ΕΕ αλλά και της αγοράς. Η ανάπτυξη το 2021 θα ξεπεράσει το 7,1%. Και το 5% το 2022. Το μακροοικονομικό επιτελείο της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμά ότι την επόμενη δεκαετία μεσοσταθμικά η ανάπτυξη θα τρέχει με 3%. Επισήμανε πως αποτελεί συνειδητή πολιτική της κυβέρνησης η στήριξη των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας. Το χρέος μειώθηκε 6,1% το πρώτο εξάμηνο του 2021, με προοπτική να πέσει στο 190% στο τέλος του 2021. Τόνισε πως χθες η ΕΛΣΤΑΤ με ανακοίνωσή της έδειξε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας και από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι σήμερα και έχουμε ρεκόρ μείωσης της ανεργίας 11ετίας, στο 13% και αναφέρθηκε αναλυτικά στις πολιτικές της κυβέρνησης για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βουλή - Σκυλακάκης: Το δημόσιο χρέος θα πέσει κάτω από το 200% φέτος