Υπερτιμολογήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων καταγράφει η ΕΚΤ - Έμμεσος κίνδυνος «φούσκας»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπερτιμολογήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων καταγράφει η ΕΚΤ - Έμμεσος κίνδυνος «φούσκας»
Η ευρωτράπεζα αναφέρει πως «τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η πρόσφατη αύξηση των ενεργειακών τιμών μπορούν να θέσουν εμπόδια στην πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης».

Ως ένα από τα σημαντικά ρίσκα για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης θεωρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την αγορά ακινήτων, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σε αυτή, η ΕΚΤ αναφέρει πως «τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η πρόσφατη αύξηση των ενεργειακών τιμών μπορούν να θέσουν εμπόδια στην πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης και στις προοπτικές του πληθωρισμού. Ο κίνδυνος διόρθωσης τιμών έχει αυξηθεί σε κάποιες αγορές ακινήτων και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες».

Συνεχίζοντας, η ευρωτράπεζα υποστηρίζει πως «τα τρωτά σημεία στην οικιακή αγορά ακινήτων έχουν αυξηθεί, ειδικότερα στις χώρες που η αξία των ακινήτων ήταν αυξημένη και πριν από την πανδημία του κορονοϊού», ενώ η ΕΚΤ κάνει λόγο και για υπερτιμολογήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, «δείχνοντας» εμμέσως σε κίνδυνο «φούσκας».

Εξάλλου, η τράπεζα υποστηρίζει ότι η πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών στην Ευρωζώνη έχει μειώσει τους βραχρυπρόθεσμους κινδύνους, όπως αυτό της χρεοκοπίας των επιχειρήσεων και της.

Επιπλέον, στην έκθεση σημειώνεται πως «οι ανησυχίες για μεγάλη αφθονία πίστωσης, όπως και τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αποτελούν εστίες προβληματισμού».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονομολόγοι προειδοποιούν: Η κρίση στην κινέζικη αγορά ακινήτων οδηγεί σε χρόνια στασιμότητας

gazzetta
gazzetta reader insider insider