Λαγκάρντ: Η μείωση του πληθωρισμού θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο από ό,τι αρχικά αναμενόταν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Η μείωση του πληθωρισμού θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο από ό,τι αρχικά αναμενόταν
Τα επίμονα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αναμένεται να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δήλωσε η πρόεδρος της EKT.

Τα επίμονα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και το αυξανόμενο κόστος ενέργειας επιβραδύνουν την ανάπτυξη της ευρωζώνης, ενώ αναμένεται να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ έχει αναφερθεί επανειλημμένως σε μια ταχεία πτώση του πληθωρισμού το επόμενο έτος, ωστόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παραδέχονται πλέον ανοιχτά ότι οι προβλέψεις τους, που έχουν ήδη αναθεωρηθεί αρκετές φορές, παραμένουν χαμηλές.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ επέμεινε -παρά τις εκκλήσεις και τα στοιχήματα της αγοράς για αυστηρότερη πολιτική- επαναλαμβάνοντας το μήνυμα της ΕΚΤ ότι οι προϋποθέσεις για υψηλότερα επιτόκια είναι απίθανο να εκπληρωθούν το επόμενο έτος, καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να φαίνεται πιο κάτω από τον στόχο του 2% της τράπεζας.

«Οι ελλείψεις υλικών, εξοπλισμού και εργασίας επιβαρύνουν τη μεταποιητική παραγωγή, αποδυναμώνοντας το βραχυπρόθεσμο outlook», ανέφερε στο πλαίσιο ακρόασης στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ίδια πρόσθεσε ότι τα εφοδιαστικά προβλήματα είναι πιθανό να αμβλυνθούν το επόμενο έτος, ενώ και τα futures ενέργειας υποδεικνύουν πτώση το επόμενο έτος, που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί, ακόμη και αν η ομαλοποίηση των τιμών διαρκέσει περισσότερο.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα μετριαστεί το επόμενο έτος, ωστόσο θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος από ό,τι αρχικά αναμενόταν», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider