Διεθνή
12-11-2021 | 11:45

Ρεν (ΕΚΤ): Με χαμηλότερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν, η μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Newsroom
Μοιράσου το
Ρεν (ΕΚΤ): Με χαμηλότερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν, η μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Στην μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, η οποία ενδεχομένως να συμβεί με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι αρχικά αναμενόταν αναφέρθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Όλι Ρεν.

Αναλυτικότερα, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε και ο κεντρικός τραπεζίτης της Λιθουανίας Γκεντιμίνας Σίμκους, ο πρώην επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ τόνισε πως η αργότερη του αναμενόμενου μείωση του πληθωρισμού στην ζώνη του ευρώ οφείλεται εν μέρει και στα προβλήματα που παρουσιάζονται στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, επισημαίνοντας ωστόσο πως οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές δεν θα πρέπει να βιαστούν να κλείσουν την στρόφιγγα της ρευστότητας προς τα κράτη-μέλη.

«Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να είναι ως επί το πλείστον παροδικός, παρόλο που ορισμένες από τις συνιστώσες του είναι πιο επίμονες από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας.

Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης δεν θα αισθανθούν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2022, καθώς τα προβλήματα που παρατηρούνται στις αλυσίδες εφοδιασμού αποδεικνύονται ανθεκτικότερα των αρχικών εκτιμήσεων, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τις πληθωριστικές πιέσεις σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του ερχόμενου έτους.

Από την πλευρά του, ο κεντρικός τραπεζίτης της Λιθουανίας προέβλεψε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού κατά την διάρκεια του 2022, εκτιμώντας ωστόσο πως αυτό θα συμβεί με ρυθμούς αργότερους από αυτούς που είχε προβλέψει η ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 4%, ποσοστό διπλάσιο από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να ξεκινήσει τη μείωση του ρυθμού αγοράς περιουσιακών στοιχείων που διενεργεί για την στήριξη των κρατών - μελών από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χόλζμαν (ΕΚΤ): Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα μπορούσε να σταματήσει τον Σεπτέμβριο

Ντε Γκίντος: Ακόμα και με αργούς ρυθμούς, ο πληθωρισμός θα μειωθεί

MUST READ

Ο «πραγματικός» πληθωρισμός και η ασφυκτική επόμενη ημέρα