Νέα «φούσκα» στην Κίνα; - Διαταγή προς τις τράπεζες να περιορίσουν τα προϊόντα διαχείρισης περιουσίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα «φούσκα» στην Κίνα; - Διαταγή προς τις τράπεζες να περιορίσουν τα προϊόντα διαχείρισης περιουσίας
Οι τράπεζες επεκτείνονται για να δείξουν ότι έχουν την ικανότητα να εκδώσουν τουλάχιστον 100 δισ. γιουάν ή 16 δισ. δολάρια επενδυτικών προϊόντων, ένα όριο που θα τους επέτρεπε να δημιουργήσουν ξεχωριστό τομέα διαχείρισης περιουσίας.

Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές έδωσαν οδηγίες σε ορισμένες τοπικές τράπεζες να περιορίσουν τις πωλήσεις προϊόντων διαχείρισης πλούτου μετά την ανησυχία τους για τους κινδύνους που συνδέονται με την ξαφνική άνοδο της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Τα τοπικά γραφεία της Ρυθμιστικής Επιτροπής Τραπεζών και Ασφαλίσεων της Κίνας εξέδωσαν οδηγίες σε ορισμένες μικρότερες τράπεζες για να περιορίσουν την έκδοση στα τρέχοντα επίπεδα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι τράπεζες επεκτείνονται για να δείξουν ότι έχουν την ικανότητα να εκδώσουν τουλάχιστον 100 δισ. γιουάν ή 16 δισ. δολάρια επενδυτικών προϊόντων, ένα όριο που θα τους επέτρεπε να δημιουργήσουν ξεχωριστό τομέα διαχείρισης περιουσίας. Έχουν διορία μέχρι το τέλος του έτους, όταν ένα νέο σύνολο κανονισμών με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων στον κλάδο μπαίνει σε εφαρμογή. Σε εκείνο το σημείο, οι τράπεζες χωρίς μονάδες διαχείρισης πλούτου θα πρέπει να μείνουν εκτός δραστηριότητας.

«Οι μικρές τράπεζες δεν θα μπορούν να εκδίδουν νέα προϊόντα διαχείρισης πλούτου μετά τη λήξη της προθεσμίας», δήλωσε ο Zhang Shuaishuai, αναλυτής της China International Capital κυρίως για να αποτραπεί η αύξηση του κινδύνου μελλοντικών αθετήσεων.»

Την τελευταία δεκαετία, τα προϊόντα διαχείρισης πλούτου έχουν γίνει μια βασική πηγή χρηματοδότησης που βοήθησε να υποστηριχθεί η αξιόλογη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν σε προϊόντα διαχείρισης περιουσίας που εκδόθηκαν από τράπεζες -με περίπου 30 τρισ. γιουάν σε εκκρεμότητα- καθώς υποσχόντουσαν σταθερές αποδόσεις.

Ορισμένες μικρότερες τράπεζες εντατικοποίησαν τις εκδόσεις έτσι ώστε να καλύψουν τις απαιτήσεις των 100 δισ. γιουάν, κάτι που έχει αναστατώσει τις αρμόδιες αρχές.

Οι νέες οδηγίες έρχονται επίσης καθώς οι υπερχρεωμένες εταιρείες real estate της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Kaisa και της Evergrande, αθετούν πληρωμές σε παρόμοια προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούσαν για να αντλήσουν κεφάλαια για την ανέγερση ακινήτων.
Συνολικά, 29 τράπεζες έχουν αδειοδοτηθεί για να ιδρύσουν μονάδες διαχείρισης περιουσίας, ενώ 10 έχουν εκκρεμείς αιτήσεις. Άλλες 7 με δυνατότητα διαχείρισης περιουσίας άνω των 50 δισ. γιουάν, δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα αν θα αιτηθούν να ιδρύσουν παρόμοια μονάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Kaisa: Άλλη μια κινέζικη εταιρεία real estate αθέτησε πληρωμή - Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής

gazzetta
gazzetta reader insider insider