Ημιτελείς οι ρυθμίσεις για τον έλεγχο των Παιγνίων

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ημιτελείς οι ρυθμίσεις για τον έλεγχο των Παιγνίων
Την ώρα που όλες οι ανεξάρτητες αρχές έχουν κανονιστικές αρμοδιότητες, στον κλάδο του τζόγου τις αρμοδιότητες διατηρεί ο ΥΠΟΙΚ και όχι η αρμόδια Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).

Το ελληνικό παράδοξο δεν θα μπορούσε να λείπει και από το χώρο του τζόγου. Την ίδια ώρα που όλες οι ανεξάρτητες αρχές, είτε στους σιδηροδρόμους είτε στις τηλεπικοινωνίες και τα ταχυδρομεία είτε στην ενέργεια, έχουν τις σχετικές κανονιστικές αρμοδιότητες που ρυθμίζουν τον κλάδο τους στην Ελλάδα -της πανδημίας και της ανάγκης η χώρα να διατηρήσει του υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του 2021- τις κανονιστικές αρμοδιότητες επί των παιγνίων για άγνωστους λόγους τις διατηρεί ο υπουργός Οικονομικών και όχι η αρμόδια Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).

Αναμφίλεκτα, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, η πολιτεία οφείλει να καθορίζει τους «όρους του παιχνιδιού», όμως η ΕΕΕΠ έχει ως υποχρέωση να ελέγχει την ορθότητα τους, λογική την οποία έχουν ακολουθήσει ακόμη και στην Κολομβία.

Μετά από καιρό η Βουλή ψήφισε χθες ρυθμίσεις που τροποποιούν το ισχύων νομοθετικό πλαίσιο της αποψιλωμένης από πλευράς αρμοδιοτήτων ΕΕΕΠ. Επισημαίνεται ότι οι ρυθμίσεις αυτές είχαν προταθεί, στο βασικό τους περιεχόμενο, από την Επιτροπή προς τον Υπουργό Οικονομικών, τον Ιούνιο του 2021.

Οι εν λόγω ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν όμως -σύμφωνα με αυτούς που γνωρίζουν- δεν λύνουν όλα τα θεσμικού χαρακτήρα προβλήματα, αλλά δημιουργούν τις προϋποθέσεις σταθεροποίησης και ανάταξης της ΕΕΕΠ στο οργανωτικό και λειτουργικό επίπεδο.

Ειδικότερα αποφασίστηκε :

• Τα αποσπασμένα στελέχη που έχουν παραμείνει στην ΕΕΕΠ, να μπορούν να μεταταχθούν με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, γεγονός που θα σταθεροποιήσει τον αριθμό του και θα εξαλείψει την αβεβαιότητα που κυριαρχούσε. Σήμερα παραμένουν στην Επιτροπή μόνο 42 άτομα από 173 που ήταν το 2014.

• Δίνεται η δυνατότητα, πάντα μέσα στα περιθώρια των δυνατοτήτων που παρέχει ο δημόσιος τομέας, για άμεση κάλυψη κενών στη στελέχωση και σταδιακά για τη διαμόρφωση μιας επαρκώς, λειτουργικής και αποδοτικής οργανωτικής δομής

• Είναι πλέον εφικτό, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, να θεσπιστούν ικανά κίνητρα απόδοσης που θα αναβαθμίσουν τις αμοιβές του προσωπικού που θα συμβάλλει με την προσφορά και την παραγωγικότητά του στην επιτυχή άσκηση του έργου της Αρχής. Εξάλλου, με τον τρόπο αυτό η ΕΕΕΠ θα γίνει περισσότερο ελκυστική και για άλλα στελέχη του δημόσιου τομέα υψηλής εξειδίκευσης.

• Δίνεται η δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλους φορείς, ώστε τόσο η αγορά των παιγνίων όσο και Αρχή, να συνδεθούν στο ερευνητικό πεδίο, στην εκπαίδευση και την επιμόρφωση με τα πανεπιστήμια και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς, συμβάλλοντας με τη δράση τους στην αναβάθμιση της ποιότητας και της παραγωγικότητας του κλάδου.

• Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα αναδιοργάνωσης του ελεγκτικού μηχανισμού, εναρμονίζοντας τις ώρες εργασίας του ελεγκτικού μηχανισμού με αυτές της αγοράς, ώστε η εποπτεία και ο έλεγχος να καθίστανται ευχερέστερα και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τα επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διεξαγωγή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής και του προέδρου της κ. Δημήτρη Ντζανάτου, η πρακτική υλοποίηση των ρυθμίσεων, με την έκδοση των σχετικών αποφάσεων που απαιτούνται κατ’ εξουσιοδότηση των νομοθετικών διατάξεων που ψηφίστηκαν σήμερα, θα ξεκινήσει άμεσα. Επιπλέον, -όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση- το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προταθούν στον υπουργό Οικονομικών, που έχει σήμερα την κανονιστική αρμοδιότητα επί των παιγνίων, συγκεκριμένες προτάσεις νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων που θα βελτιώνουν τη λειτουργία της αγοράς, με βάση την εμπειρία που έχει συσσωρευτεί. Παρά ταύτα, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν ώστε η ΕΕΕΠ να μπορεί να επιτελέσει, με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, τον θεσμικό της ρόλο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider