Ελλάδα
04-11-2021 | 13:01

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 7% φέτος «βλέπει» η EBRD

Newsroom
Μοιράσου το
Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 7% φέτος «βλέπει» η EBRD
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Στο 7% ανεβάζει τον «πήχη» της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για φέτος η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στις νέες μακροοικονομικές της προβλέψεις για τις οικονομίες που χρηματοδοτεί.

Για το 2022 η EBRD αναμένει ανάπτυξη στο 3,9% με την προώθηση σημαντικών έργω υποδομών. Όπως σημειώνει, η ελληνική οικονομία, ανακάμπτει σθεναρά μετά τη μεγάλη ύφεση της τάξεως του 9% το 2020. Το ΑΕΠ στο α' τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε 4,5% σε τριμηνιαία βάση και περαιτέρω κατά 3,4% στο β' τρίμηνο. Επίσης ο τουριστικός κλάδος είχε καλύτερη από την αναμενόμενη επίδοση φέτος, αν και κινείται ακόμη αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα - ρεκόρ του 2019. Ωστόσο, όπως επισημαίνει παραμένουν σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι, που συνδέονται κυρίως με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και τον αντίκτυπό της στον τουρισμό και άλλες υπηρεσίες.

Στο σκέλος της δημοσιονομικής πολιτικής, η EBRD αναφέρει ότι παραμένει προσανατολισμένη στα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, με το έλλειμμα πιθανόν να υπερβαίνει το 7% του ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο έτος. Η υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και το ΕΣΠΑ αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη, τονίζει ο οίκος.

O αναπληρωτής διευθυντής της τράπεζας, Peter Sanfey, δήλωσε: «Η ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας έως τώρα το 2021 είναι ένα πολύ θετικό σημάδι και είναι ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς την ισχυρή εστίαση στην πράσινη και την ψηφιακή ατζέντα στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, το οποίo προδιαθέτει θετικά για μία μελλοντική βιώσιμη ανάπτυξη».

Ευρύτερα, όπως επισημαίνει η EBRD, οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων επιβαρύνουν τα εμπορικά ισοζύγια των χωρών που εισάγουν ενέργεια, ιδίως στη Ν.Α Μεσόγειο. Παράλληλα, μπορούν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα για μια οικολογική συνείδηση και χαρακτήρα και να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις να παρέμβουν για να μετριάσουν το βάρος του υψηλότερου ενεργειακού κόστους στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Οι υψηλές τιμές ενέργειας, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και σε ορισμένες περιπτώσεις υποτιμήσεις νομισμάτων έχουν επίσης
ωθήσει τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα.

Ανάπτυξη 5,5% των χωρών της EBRD

Η EBRD αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της και για το σύνολο των χωρών που χρηματοδοτεί στο 5,5% από 4,2% σε σχέση με τον Ιούνιο, μετά την ισχυρή επίδοση στο πρώτο φετινό εξάμηνο, αλλά προειδοποίησε για τους σοβαρούς κινδύνους στο μέλλον.

«Οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας, οι σφιχτές αγορές εργασίας, η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι υποτιμήσεις νομισμάτων ορισμένων οικονομιών της EBRD είχαν αρχίσει να ωθούν ανοδικά τον πληθωρισμό πριν ακόμη την τελευταία έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού. Κατά μέσο όρο, ο πληθωρισμός στις περιοχές της EBRD υπερέβη τον Σεπτέμβριο του 2021 τα επίπεδα του 2019 κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Αντιδρώντας, μία σειρά κεντρικών τραπεζών στις περιοχές της EBRD αύξησαν τα βασικά επιτόκιά τους», σημειώνει η τράπεζα.

Εικόνα
EBRD

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.