«Ροζ φόρος» - ΗΠΑ: Οι γυναίκες πληρώνουν 7.800 δολάρια περισσότερα για το αυτοκίνητο τους σε σχέση με τους άνδρες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ροζ φόρος» - ΗΠΑ: Οι γυναίκες πληρώνουν 7.800 δολάρια περισσότερα για το αυτοκίνητο τους σε σχέση με τους άνδρες
Το «πρόβλημα» είναι πως παρότι οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα χρήματα από τους άνδρες, κάνοντας την ίδια δουλειά, καταλήγουν να πληρώνουν περισσότερα για το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία χάρη στον «ροζ φόρο».

Το μισθολογικό «χάσμα» μεταξύ ανδρών και γυναικών δείχνει να μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, έχοντας φτάσει το 2021 στο 98% στις ΗΠΑ, όμως απομένει να γίνει... πρόοδος και στους άλλους τομούς που επηρεάζουν το πορτοφόλι των δύο φύλων. Στην Ευρώπη, κατά μέσο όρο, οι αποδοχές των γυναικών είναι κατά 14% χαμηλότερες από αυτές των ανδρών ανά ώρα εργασίας.

Το «πρόβλημα» είναι πως παρότι οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα χρήματα από τους άνδρες, κάνοντας την ίδια δουλειά, καταλήγουν να πληρώνουν περισσότερα για το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία χάρη στον «ροζ φόρο» που επιβαρύνει μόνο τις γυναίκες. Φυσικά, ο «ροζ φόρος» δεν είναι ούτε «ροζ» αλλά ούτε και κανoνικός «φόρος».

Σύμφωνα με νέα έρευνα από την Jerry, οι γυναίκες που έχουν αυτοκίνητο στις ΗΠΑ, πληρώνουν συνολικά 142 δολάρια περισσότερα από τους άνδρες, ετησίως, για την ιδιοκτησία αυτοκινήτου, το οποίο μπορεί να φτάσει και τα 7.800 δολάρια για το αυτοκίνητο τους σε διάστημα 8 ετών.

Συγκεκριμένα:

· Πληρώνουν 117,12 δολάρια περισσότερα από τους άνδρες για να αγοράσουν αυτοκίνητο

· Πληρώνουν 22,94 περισσότερα για την επισκευή του αυτοκινήτου τους

· Πληρώνουν λιγότερα για την ασφάλεια του αυτοκινήτου τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τα επί μέρους δεδομένα, οι γυναίκες που ανήκουν στις «γενιές» Millennial, Gen X, και Boomer, πληρώνουν περισσότερα από τους άνδρες που βρίσκονται στις αντίστοιχες «γενιές», σε 36 Πολιτείες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας από τους λόγους που οι γυναίκες καταλήγουν να πληρώνουν περισσότερα για την ίδια υπηρεσία είναι το στερεότυπο όσων παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες, πως οι γυναίκες «δεν έχουν πολλές γνώσεις για αυτοκίνητα», με αποτέλεσμα να χρεώνουν ακριβότερα.

Ακόμα μία έρευνα, από το Journal of Marketing Research σχετικά με τις τιμές επισκευής αυτοκινήτων δείχνει πως «αν ο πελάτης αναφέρει πως δεν έχει πολλές γνώσεις για τις τιμές της αγοράς, ανεξαρτήτως φύλου, τότε οι γυναίκες χρεώνονται περισσότερο από τους άνδρες».

Να θυμίσουμε πως αντίστοιχη ήταν η εικόνα και σε άλλα προϊόντα, πέρα από τα αυτοκίνητα, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα που διενεργήθηκε στη Νέα Υόρκη από το New York City’s Department of Consumer Affairs, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία ανέφερε πως τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών για τις γυναίκες στοιχίζουν 48% περισσότερο από τα αντίστοιχα αντρικά, τα γυναικεία ξυραφάκια 11% περισσότερο και ούτω καθεξής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί είναι ακριβότερα τα γυναικεία προϊόντα;

gazzetta
gazzetta reader insider insider