Διεθνή
12-10-2021 | 11:25

«Ντόμινο» στην κινέζικη αγορά ακινήτων; - Προς χρεοκοπία και η Sinic

Newsroom
Μοιράσου το
«Ντόμινο» στην κινέζικη αγορά ακινήτων; - Προς χρεοκοπία και η Sinic
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Sinic Holdings Group έγινε η τελευταία κινεζική εταιρεία ακινήτων που προειδοποιεί για επικείμενη χρεοκοπία της, καθώς ο αυξανόμενος κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης οδηγεί τους επενδυτές να μαντεύουν ποιος θα είναι ο επόμενος που μπορεί να αντιμετωπίσει πιστωτική κρίση.

Ο developer ακινήτων που εδρεύει στη Σαγκάη δήλωσε σε έγγραφο του προς το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ότι δεν αναμένει να εξοφλήσει ένα ομόλογο ύψους 250 εκατ. δολαρίων που οφείλεται έως τις 18 Οκτωβρίου και αυτό μπορεί να προκαλέσει «ντόμινο» και στα δύο άλλα χρεόγραφα του. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η εταιρεία έχει σε κυκλοφορία ομόλογα 694 εκατ. δολαρίων, ενώ έχασε τις εγχώριες πληρωμές τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας πτώση 87% των μετοχών.

Τα προβλήματα της Sinic είναι ένα άλλο σημάδι των κινδύνων για τους επενδυτές στην αγορά ακινήτων της Κίνας, καθώς η αβεβαιότητα για το μέλλον του μεγαλύτερου κατασκευαστή της Ασίας, της Evergrande, συμπαρασύρει τον κλάδο. Το sell off έχει επιταχυνθεί από την αναπάντεχη αθέτηση αποπληρωμής χρέους από την Fantasia Holdings την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας ανησυχίες στις ομοειδείς εταιρείες.

Το κόστος δανεισμού για το κινεζικό «σκουπιδο»-χρέος, στο οποίο κυριαρχούν οι εταιρείες ακινήτων, αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας με αποδόσεις στο 17,5%, σύμφωνα με έναν δείκτη του Bloomberg. Αυτό προκάλεσε κινδύνους για αναχρηματοδότηση του κλάδο καθώς η πρόσβαση σε μια βασική πηγή χρηματοδότησης στεγνώνει, απειλώντας ένα κύμα αθέτησης πληρωμών εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αρχές θα διευκολύνουν την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες ακινήτων προσπαθούν να αποφύγουν την πλήρη αθέτηση των επικείμενων υποχρεώσεών τους. Η Modern Land, ένας developer με έδρα το Πεκίνο με εκκρεμή ομόλογα 1,35 δισ. δολαρίων, ζητά από τους κατόχους τρίμηνη παράταση για την εξόφληση του χρεογράφου που λήγει στις 25 Οκτωβρίου. Η Xinyuan Real Estate, η οποία έχει 760 εκατ. δολάρια ομολογιακό χρέος, προτείνει αυτό που θεωρεί η Fitch Ratings μια προβληματική ανταλλαγή χρέους που περιλαμβάνει ένα ομόλογο σε δολάρια που λήγει την Παρασκευή.

Οι «χαμένες» πληρωμές των εταιρειών ακινήτων αποτελούν το 36% του ρεκόρ των 27,1 δισ. δολαρίων σε αθετήσεις εταιρικών ομολόγων, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: «Νέα» Evergrande η Sinic; - Αδυναμία πληρωμής 250 εκατ. δολαρίων σε ομόλογα

Evergrande: «Αρρυθμίες» στην κινέζικη αγορά ακινήτων - Και νέα αθέτηση πληρωμής σήμερα;

Υπόθεση Evergrande: «Μπαράζ» υποβαθμίσεων στην Fantasia - Σε καθεστώς χρεοκοπίας η εταιρεία