Τι προβλέπουν οι αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας που ετοίμασε η Κομισιόν

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι προβλέπουν οι αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας που ετοίμασε η Κομισιόν
Την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν θα καταθέσει το κείμενο με το πλαίσιο αλλαγών που προτείνει για το Σύμφωνο Σταθερότητας που θα τεθεί σε ισχύ από το 2023. Παλιές «ιδέες» ξαναμπαίνουν στο τραπέζι μαζί και η εμπειρία της κρίσης χρέους στην Ελλάδα.

Επισήμως, κανείς δεν υποστηρίζει πως γνωρίζει τι ακριβώς περιλαμβάνουν οι αλλαγές που ετοιμάζεται να προτείνει η Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα στις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. για την αναπροσαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας.

Όμως ήδη κάποιες πληροφορίες έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στους διαδρόμους του Μπερλεμόν. Και ορισμένες εξ αυτών «έφτασαν» στο Insider.gr.

Σύμφωνα με αυτές, τις ανεπίσημες συζητήσεις, το νέο πλαίσιο δεν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στα δύο βασικά κριτήρια του χρέους και του ελλείμματος. Ταυτόχρονα προτείνει ένα «σύστημα» περισσότερο στενής συνεργασίας μεταξύ των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών μελών και του πλαισίου νομισματικής παρέμβασης της ΕΚΤ «χωρίς να θίγει την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας...».

Η αλλαγή που φέρνει στο τραπέζι η Κομισιόν για το Σύμφωνο Σταθερότητας, στηρίζεται στα μαθήματα της κρίσης στην Ευρώπη μετά το 2008 και ειδικά στις περιπτώσεις που η κρίση χρέους παρ' ολίγον να οδηγήσει στο πρώτο exit από το Ευρώ με την περίπτωση της Ελλάδας. Μεσούσης της κρίσης με τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και την Ιρλανδία αποκρυσταλλώθηκε μία ιδέα που πήρε το όνομα "Contractual Arrangements", θα μπορούσαν να μεταφραστούν ως «συμβατικοί διακανονισμοί» που δεν είναι άλλο από τις ήδη γνωστές μνημονιακές συμφωνίες που συνοδεύονται από ένα δανειακό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Η «ιδέα» που έχει ζυμωθεί και η οποία κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα θα αποτελεί το «νέο» στο πλαίσιο αναπροσαρμογής του Συμφώνου έχει δύο σκέλη. Το ένα αφορά στην διατήρηση των κριτηρίων για χρέος και έλλειμμα , ήτοι την δέσμευση της ετήσιας μείωσής του υπερβολικού χρέους /ελλείμματος.

Το άλλο σκέλος αφορά στην δυνατότητα δημιουργίας, για κάθε χώρα μέλος που αντιμετωπίζει πρόβλημα και η οικονομία της αδυνατεί να «πειθαρχήσει» σ' αυτό, ενός Ταμείου Ανάκαμψης με την συνεργασία της ΕΚΤ, το οποίο βέβαια θα συνοδεύεται από ένα πλαίσιο συμφωνίας (MoU) για την διευκόλυνση της φάσης μετάβασης μέχρι την υλοποίηση των στόχων.

Δεν είναι γνωστό αν θα αποκαλείται "Contractual Arrangement", η Ταμείο Ανάκαμψης, ή όπως αλλιώς για να μη... θυμίζει μνημονιακή Ελλάδα, αλλά κάπως έτσι φαίνεται πως η Κομισιόν εντοπίζει στην γενικώς παραδεκτή ανάγκη αναπροσαρμογής του Συμφώνου την ευκαιρία για μεγαλύτερη δημοσιονομική σύγκλιση της Ε.Ε...

Βέβαια η Ιταλία και ο Μάριο Ντράγκι, όπως και το επιτελείο Μακρόν, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αποδειχθούν ένα τόσο σφιχτό πλαίσιο το οποίο αποτελεί στην πραγματικότητα άλλο ένα βήμα προς την μεταφορά ελέγχου των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών στην Κομισιόν.

Κατά πως φαίνεται όμως η Κομισιόν «ποντάρει» στην αυξημένη πίεση της «ομάδας των οκτώ» σκληρών, που δεν θέλουν καμία αλλαγή και σε ένα αναγκαστικό συμβιβασμό με τις χώρες της Ν. Ευρώπης.

Αυτή την συζήτηση δρομολογεί την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν καταθέτοντας το κείμενο πρότασης, το οποίο επιχειρεί, όπως λένε επιτελικά στελέχη της, να...τετραγωνίσει τον κύκλο των διαφορών μεταξύ των βορείων και των νοτίων σε ένα οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που κανένα από τα προβλήματα που εμφανίστηκαν την άνοιξη του 2020 δεν έχει αποχωρήσει. Και επιπλέον έχει προστεθεί η απειλή της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού...

Η αλήθεια είναι ότι κανένα σοβαρό βήμα στην συζήτηση αυτή δεν μπορεί να γίνει πριν εμφανιστεί στο Eurogroup ο ΥΠΟΙΚ της νέας γερμανικής κυβέρνησης. Και αυτό κατά πως φαίνεται δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το τέλος του χρόνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ντράγκι για Σύμφωνο Σταθερότητας: Δεν είναι ρεαλιστικό να επιμείνουμε στους κανόνες του παρελθόντος

gazzetta
gazzetta reader insider insider