Αυξάνεται η επιδότηση στο ρεύμα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνεται η επιδότηση στο ρεύμα
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η στήριξη των καταναλωτών φυσικού αερίου θα γίνει μέσω του επιδόματος θέρμανσης

Την ενίσχυση της οριζόντιας επιδότησης στους κυμαινόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο οι υπουργοί Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, για την απορρόφηση μεγαλύτερων ποσών από τις επιβαρύνσεις που προκαλεί η συνεχιζόμενη εκτίναξη των χονδρεμπορικών τιμών.

Η αύξηση της επιδότησης στο ρεύμα, καθώς και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης των καταναλωτών των υπόλοιπων ενεργειακών προϊόντων (φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης) από τις ανατιμήσεις, οριστικοποιήθηκαν σε σύσκεψη που είχε νωρίτερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός με τους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας, καθώς και τον υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κονδύλι που θα διατεθεί αυξάνεται στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ, από 150 ευρώ που προβλέπονταν αρχικά. Αυτό σημαίνει πως η επιδότηση διαμορφώνεται τουλάχιστον στα επίπεδα των 14 ευρώ, ίσως και παραπάνω, για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, από 9 ευρώ που είχε εξαγγελθεί με την εφαρμογή του μέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, και τα νέα κονδύλια θα προέλθουν και πάλι από τα έσοδα των δικαιωμάτων ρύπων.

Όπως είναι γνωστό, η επιδότηση θα καλύψει τις καταναλώσεις από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου, σε όλους τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από την 1η Οκτωβρίου και οι οποίοι περιλαμβάνουν καταναλώσεις από το εν λόγω χρονικό διάστημα. Επίσης, τα ποσά αυτά θα αναγράφονται στους λογαριασμούς διακριτά από τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, ως «Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης».

Υπενθυμίζεται ότι, όταν ανακοινώθηκε το μέτρο από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, η τιμή στην εγχώρια Αγορά Επόμενης Ημέρας κινείτο στα ήδη υψηλά επίπεδα των 115 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh) ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο διάστημα ωστόσο που μεσολάβησε, όχι μόνο δεν υπήρξε μία έστω και μικρή αποκλιμάκωση, αλλά η τιμή εκτινάχθηκε εκ νέου. Με συνέπεια σήμερα να διαμορφώνεται στο ιστορικό υψηλό των 204 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αυξημένη δηλαδή κατά 75% σε λιγότερο από ένα μήνα.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, σύμφωνα με πληροφορίες η στήριξη των καταναλωτών θα γίνει μέσω του επιδόματος θέρμανσης, στο οποίο θα συμπεριληφθούν όλα τα σχετικά καύσιμα (πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, πέλλετ). Το κονδύλι αναμένεται να κινηθεί στα 100 εκατ. ευρώ, με συνέπεια το συνολικό κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης να αυξηθεί από τα 100 εκατ. ευρώ, που προβλεπόταν, σε 150-200 εκατομμύρια.

Η ένταξη στο επίδομα θέρμανσης σημαίνει πως η επιδότηση δεν θα περνά αυτόματα στους καταναλωτές, όπως θα γίνει με το ρεύμα. Την ίδια στιγμή, πρόκειται να ενισχυθούν οι δικαιούχοι, με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, σχεδιάζεται η αύξηση 20% - 30% των εισοδηματικών κριτηρίων χωρίς αλλαγές προς το παρόν στα περιουσιακά κριτήρια.

Τα νέα εισοδηματικά όρια με βάση τα οποία θα χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να διαμορφωθούν:

- Έως 16.000 ευρώ για τον άγαμο από 12.000 ευρώ που ίσχυε για την περσινή χειμερινή περίοδο.

- Έως 26.000 ευρώ για τα ζευγάρια από 20.000 ευρώ πέρυσι. Για κάθε προστατευόμενο παιδί το επίδομα θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ή 4.000 ευρώ από 2.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα.

- Έως 28.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες από 22.000 ευρώ πέρυσι με προσαύξηση 3.000 ή 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider