Διεθνή
06-10-2021 | 17:09

Ελληνικά ομόλογα άνω των 32 δισ. ευρώ έχει αγοράσει η ΕΚΤ

Newsroom
Μοιράσου το
Ελληνικά ομόλογα άνω των 32 δισ. ευρώ έχει αγοράσει η ΕΚΤ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας, στο δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΚΤ, το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει μέσω του ΡΕΡΡ ανέρχεται σε 32,18 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ισχύοντα, ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2022. Για τη συνέχεια αναζητούνται τρόποι προκειμένου να συνεχιστούν οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, παρόλο που αυτά δεν είναι επιλέξιμα, καθώς δεν χαρακτηρίζονται «επενδύσιμα» από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. 

Συνολικά, η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος ΡΕΡΡ, έως την 21η Σεπτεμβρίου εμφανίζεται να έχει αγοράσει ομόλογα κρατών της ευρωζώνης, ύψους 1,365 τρισ. ευρώ. Το ύψος του προγράμματος φθάνει το 1,85 τρισ. ευρώ, ενώ πρόσφατα το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ο μεγάλος όγκος των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ επιτρέπει στο ελληνικό Δημόσιο να συνεχίσει και το 2022 την συχνή έκδοση νέων τίτλων, προκειμένου να διασφαλίζεται η επάρκειά τους για διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά.

Όπως αναφέρεται στο δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου για το 2022, «η συχνή έκδοση νέων ομολόγων από το ελληνικό Δημόσιο για το 2022, είναι αναγκαία προκειμένου να προκειμένου να διασφαλίζεται η επάρκειά τους για διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

MUST READ

Το τελευταίο μεγάλο «στοίχημα» για τα ελληνικά ομόλογα