Σε νέα ρεκόρ οι τιμές του φυσικού αερίου - Αυξήθηκαν 60% μέσα σε 2 μέρες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε νέα ρεκόρ οι τιμές του φυσικού αερίου - Αυξήθηκαν 60% μέσα σε 2 μέρες
Οι θερμοκρασίες στις βόρειες περιοχές της Ευρώπης αναμένεται να υποχωρήσουν σε επίπεδα πέρα του κανονικού για την εποχή από την ερχόμενη εβδομάδα

Χωρίς καμία διάθεση για κάμψη των ιστορικών υψηλών συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να περιορίσει τις αυξήσεις στις ενεργειακές τιμές για καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα futures του φυσικού αερίου στην Ολλανδία (σημείο αναφοράς για το κόστος του αερίου όλη την Ευρώπη) και στη Βρετανία έχουν αυξηθεί κατά 60% μέσα σε μόλις 2 μέρες.

Το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), κατέγραψε στις 12.50 ώρα Ελλάδας ημερήσια άνοδο 25,14% στα 145,19 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

«Το σημερινό άλμα των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη είναι πραγματικά μοναδικό», σχολίασαν οι αναλυτές της Société Générale, «ποτέ πριν οι τιμές ενέργειας δεν είχαν αυξηθεί τόσο πολύ και τόσο γρήγορα».

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο αναλυτής της Commerzbank Κάρστεν Φριτς βλέπει σε αυτή την πολύ ισχυρή αύξηση των τιμών «μια κίνηση πανικού και φόβου» απέναντι στα χαμηλά αποθέματα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο.

Η πλειονότητα των παρατηρητών της αγοράς καταδεικνύει επίσης τη ζήτηση στην Ασία, κυρίως την Κίνα.

Οι αναλυτές της ING προσθέτουν επίσης έναν συνδυασμό παραγόντων «υψηλών τιμών ηλεκτρισμού, περιορισμένης προσφοράς από τη Ρωσία και της πιθανότητας ενός ψυχρότερου χειμώνα».

Σύμφωνα με ειδικούς Capital Economics, οι τιμές «θα παραμείνουν πιθανόν αυξημένες σε σχέση με τα επίπεδα του παρελθόντος» μεσοπρόθεσμα.

Υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνεται πως οι θερμοκρασίες στις βόρειες περιοχές της Ευρώπης αναμένεται να υποχωρήσουν σε επίπεδα πέρα του κανονικού για την εποχή από την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το The Weather Co.

Η αντίδραση της Κομισιόν

Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΕΕ συνεδριάζουν στη Σλοβενία. Η αρμόδια Επίτροπος της Κομισιόν, Κάρντι Σίμσον, δήλωσε πως το πακέτο μέτρων για την ενεργειακή κρίση που εξετάζει η Κομισιόν περιλαμβάνει μια σειρά ενισχύσεων και μειώσεων φόρων, όπως και το ενδεχόμενο κοινών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ένωση.

Η κ. Σίμσον ανέφερε ακόμα πως «εξετάζουμε τις προτάσεις των μελών της ΕΕ».

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει πως «οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται, αλλά οι τιμές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και είναι σταθερές.

Είναι ξεκάθαρο πως μακροπρόθεσμα είναι σημαντικό να επενδύσουμε στις ΑΠΕ που μας δίνουν σταθερές ενεργειακές τιμές και περισσότερη ανεξαρτησία, καθώς το 90% φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι εισαγόμενο» συμπλήρωσε η Γερμανίδα αξιωματούχος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξήσεις στην ενέργεια: Η ΕΕ εξετάζει τη δημιουργία κοινών αποθεμάτων φυσικού αερίου

Τίμερμανς: Την άλλη εβδομάδα οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για το ενεργειακό κόστος

gazzetta
gazzetta reader insider insider