Τίμερμανς: Την άλλη εβδομάδα οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για το ενεργειακό κόστος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τίμερμανς: Την άλλη εβδομάδα οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για το ενεργειακό κόστος
«Ευθύνεται σε έναν πολύ μικρό βαθμό, με μέγιστο το ένα πέμπτο», σημείωσε ο Τίμερμανς αναφερόμενος στην αγορά άνθρακα.

Τελευταία Ενημέρωση 12:05

Την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν θα παρουσιάσει τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, σημείωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΕΕ και επικεφαλής της πολιτικής της για το κλίμα, Φρανς Τίμερμανς, προσερχόμενος σε σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία πως θα υπάρξει συναίνεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών. Απαντώντας για τα αίτια της κρίσης, μίλησε για την αύξηση ρεκόρ της ζήτησης, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 25ετίας, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την κρίση του κορωνοϊού.

Η αγορά άνθρακα της ΕΕ δεν είναι η αιτία των αυξανόμενων τιμών αερίου και ενέργειας στην Ευρώπη, όπως πρόσθεσε. «Ευθύνεται σε έναν πολύ μικρό βαθμό, με μέγιστο το ένα πέμπτο», σημείωσε ο Τίμερμανς αναφερόμενος στην αγορά άνθρακα, προσερχόμενος σε σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Το πρόβλημα βρίσκεται στις συνθήκες της αγοράς, οι οποίες σε αυτό το στάδιο, με την υψηλότερη ζήτηση σε 25 χρόνια, δημιουργούν αυτές τις αυξήσεις τιμών», διευκρίνισε.

Η αντιμετώπιση των αυξήσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας, δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος της Κομισιόν, Κάρντι Σίμσον, προσερχόμενη στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΕΕ.

Η Εσθονή αξιωματούχος δήλωσε πως το πακέτο μέτρων για την ενεργειακή κρίση που εξετάζει η Κομισιόν περιλαμβάνει μια σειρά ενισχύσεων και μειώσεων φόρων, όπως και το ενδεχόμενο κοινών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ένωση.

Η κ. Σίμσον ανέφερε ακόμα πως «εξετάζουμε τις προτάσεις των μελών της ΕΕ».

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει πως «οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται, αλλά οι τιμές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και είναι σταθερές.

Είναι ξεκάθαρο πως μακροπρόθεσμα είναι σημαντικό να επενδύσουμε στις ΑΠΕ που μας δίνουν σταθερές ενεργειακές τιμές και περισσότερη ανεξαρτησία, καθώς το 90% φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι εισαγόμενο» συμπλήρωσε η Γερμανίδα αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider