Γερμανία: Οι τρεις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις της νέας κυβέρνησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Οι τρεις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις της νέας κυβέρνησης
Αντιμέτωπη με τρεις μεγάλες προκλήσεις στον οικονομικό τομέα θα βρεθεί η νέα κυβέρνηση της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρωζώνη.

Αντιμέτωπη με τρεις μεγάλες προκλήσεις στον οικονομικό τομέα θα βρεθεί η νέα κυβέρνηση της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρωζώνη, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά κρίσιμη την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα ηγεσία της χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters, μπορεί ακόμα τα κόμματα που κατάφεραν να εισέλθουν στην γερμανική Βουλή να βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης στην μετά-Μέρκελ εποχή, ωστόσο τρία είναι ζητήματα τα οποία αναμένεται να απασχολήσουν τον δημόσιο διάλογο της επόμενης ημέρας.

Ψηφιοποίηση και τεχνολογία

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters, οι επιδόσεις της Γερμανίας στο μέτωπο της εισαγωγής και χρήσης των νέων τεχνολογιών στα 16 χρόνια διακυβέρνησης της Άνγκελα Μέρκελ ήταν κάτω του μετρίου, καθώς σύμφωνα με σχετική έρευνα του Κέντρου Ψηφιακής Ανταγωνιστικότητας που διενεργήθηκε λίγες εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή των ομοσπονδιακών εκλογών, η Γερμανία κατέλαβε μόλις την 18η θέση μεταξύ των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών, αφήνοντας πίσω της μόνο την Ινδία και την Ιαπωνία.

Τι θα σημαίνει για την Ευρώπη μια Γερμανία χωρίς Μέρκελ

Στις κακές επιδόσεις της χώρας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, σημαντικό ρόλο έπαιξε η αδυναμία της Γερμανίας να παρέχει γρήγορο Ίντερνετ σε πανεθνικό δίκτυο, καθώς υπάρχουν μόνο λίγα δίκτυα οπτικών ινών, ιδίως στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, ενώ οι καθυστερήσεις στην δημιουργία ενός διευρυμένου δικτύου 5G συμβάλουν στην στασιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη και με έλλειψη καταρτισμένου εργατικού δυναμικού στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορίας (IT), καθώς σύμφωνα με την βιομηχανική ένωση Bitkom, περισσότερες από 86.000 θέσεις εργασίας στον συγκεκριμένο κλάδο παραμένουν κενές, με το 70% των εταιρειών να βρίσκονται αντιμέτωπες με ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, ενώ έξι στις δέκα θεωρούν ότι στο μέλλον τα πράγματα θα επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο.

Ελλείψεις τσιπ

Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα με το οποίο θα τεθεί αντιμέτωπη η νέα γερμανική κυβέρνηση είναι οι σοβαρές ελλείψεις σε τσιπ ημιγαγωγών, γεγονός που έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, που αποτελεί και την κινητήρια μηχανή της οικονομίας.

Βγαίνοντας από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, οι μεγάλοι κατασκευαστές οχημάτων της χώρας, πλέον, προσπαθούν να λύσουν τα σημαντικά ζητήματα που έχουν προκύψει από τις ελλείψεις σε τσιπ, που είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο περιορισμένος αριθμός των κατασκευαστών τσιπ σε ΗΠΑ και Ασία δεν αρκεί για να καλύψει την τεράστια ζήτηση που υπάρχει στην αγορά, ενώ τα διάφορα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη, με το 97% των εταιρειών του κλάδου να αναφέρει σημαντικές δυσκολίες στην προμήθεια των εξαρτημάτων, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ifo τον Σεπτέμβριο.

Γερμανική Bundestag

Σύμφωνα με το Reuters, η ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας τίθεται πλέον εν αμφιβόλω, καθώς οι ελλείψεις των τσιπ είναι σε θέση να προκαλέσουν νέες αναταράξεις στην αγορά, με την μείωση της παραγωγής για το εγγύς μέλλον να θεωρείται δεδομένη, ενώ οι εκτιμήσεις για κρίση διαρκείας στο συγκεκριμένο ζήτημα να κάνουν το μέλλον αρκετά πιο δυσοίωνο, με την γερμανική κυβέρνηση να αναμένεται να προσπαθήσει να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ημιαγωγών, συντασσόμενη με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Γήρανση του πληθυσμού

Το τελευταίο από τα τρία μεγάλα ζητήματα στο οποίο θα κληθεί να δώσει λύσεις η νέα γερμανική ηγεσία δεν είναι άλλο από την γήρανση του πληθυσμού και την ολοένα και αυξανόμενη μείωση του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού.

Σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανία -η οποία είδε τα όρια συνταξιοδότησης κατά την διακυβέρνηση Μέρκελ να αυξάνονται από τα 65 στα 67 έτη- αναμένεται πολύ σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα αλλαγών στο ασφαλιστικό της σύστημα, κάτι που η απερχόμενη Καγκελάριος απέφυγε συνειδητά κατά την τελευταία της θητεία.

Αρκετοί είναι όσοι θεωρούν πως τα όρια ηλικίας θα έπρεπε να αυξηθούν περαιτέρω, στα 68 έτη ως το 2042, κάτι που ωστόσο δεν θα πράξει ο τέως υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του SPD, Όλαφ Σολτς, που θεωρείται φαβορί για την θέση του διαδόχου της Μέρκελ στην Καγκελαρία.

Εκλογές - Γερμανία: Οι συντηρητικοί αναμένουν «φωτοφίνις»

Ως σημείο καμπής, οι ειδικοί θεωρούν το 2023, όταν και ο αριθμός των Γερμανών που είναι σε θέση να εργαστούν θα φτάσει στην ανώτατη τιμή του, κοντά στα 43 εκατομμύρια. Από εκείνο το σημείο και στο εξής ο αριθμός των κατάλληλων για εργασία πολιτών θα μειώνεται συνεχώς, καθώς όσοι θα συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο θα είναι σημαντικά περισσότεροι από όσους θα εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, το εργατικό δυναμικό της Γερμανίας θα μειώνεται κατά 130.000 ανθρώπους για κάθε χρόνο μετά το 2026, θέτοντας σε κίνδυνο τους στόχους για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider