Α. Δαγούμας (ΡΑΕ): Νέα διαβούλευση για τα τιμολόγια ρεύματος - Εντός 2022 οι αλλαγές

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Α. Δαγούμας (ΡΑΕ): Νέα διαβούλευση για τα τιμολόγια ρεύματος - Εντός 2022 οι αλλαγές
Πρόταση για τυποποίηση της φόρμας της προσυμβατικής ενημέρωσης (προσφορά) και των τιμολογίων – Θα δοθεί χρονικό περιθώριο για την προσαρμογή των εταιρειών, σημείωσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ

Η ΡΑΕ θα πραγματοποιήσει δεύτερη δημόσια διαβούλευση για τις προτεινόμενες αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος, με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας, όπως σημείωσε πριν από λίγο σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Αρχής, Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας. «Σκοπός είναι η διαβούλευση να ξεκινήσει άμεσα, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα αν λάβουμε απόφαση αύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα, σε σχέση με την πρώτη διαβούλευση που προηγήθηκε, μία από τις καινούριες προτάσεις της Αρχής θα είναι η τυποποίηση της φόρμας της προσυμβατικής ενημέρωσης, δηλαδή του template των προσφορών που κάνουν οι εταιρείες προμήθειας στους υποψήφιους πελάτες τους.

Επίσης, η ΡΑΕ θα εισηγηθεί την εφαρμογή ενιαίας φόρμας για τα τιμολόγια. «Θέλουμε ο καταναλωτής, όταν υπογράφει νέα σύμβαση και όταν λαμβάνει τον λογαριασμό του, να βλέπει οπτικά και να ξέρει ορισμένα πράγματα με σαφήνεια», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη δέσμη παρεμβάσεων που εισηγήθηκε η Αρχή, περιλαμβανόταν μεταξύ άλλων η κατάργηση της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης στα κυμαινόμενα τιμολόγια, καθώς επίσης και η αποσαφήνιση από τον προμηθευτή του μέγιστου ορίου πρόσθετης επιβάρυνσης που μπορεί να προκαλέσει η ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Οι δύο αυτές παρεμβάσεις είχαν προκαλέσει την αντίδραση σχεδόν όλων των εταιρειών προμήθειας, αν και όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, όλες οι καταναλωτικές οργανώσεις και ο Συνήγορος του Καταναλωτή είχαν ταχθεί υπέρ των προωθούμενων αλλαγών.

Ο κ. Δαγούμας επισήμανε πως η Ολομέλεια της ΡΑΕ δεν έχει λάβει ακόμη σχετικές αποφάσεις, ωστόσο η προκαταρκτική συζήτηση δείχνει πως η Αρχή έχει κατασταλάξει στην εφαρμογή των δύο αυτών μέτρων. Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τη στάση της, καθώς όπως είπε η ΡΑΕ βρίσκεται σε επαφή με άλλους Ευρωπαίους ρυθμιστές και επομένως μπορεί να προκύψουν κάποιες εναλλακτικές λύσεις, που τελικά να προκριθούν.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε πως θα υπάρξει ένα χρονικό «παράθυρο» ώστε οι εταιρείες προμήθειας να προσαρμόσουν την τιμολογιακή πολιτική τους στις παρεμβάσεις που τελικά θα αποφασισθούν. «Θα δρομολογήσουμε τις σχετικές εξελίξεις στον σωστό χρόνο, γιατί κατανοούμε πως αυτή τη στιγμή οι προμηθευτές (όπως και οι καταναλωτές) βιώνουν μία δύσκολη συγκυρία», επισήμανε, εννοώντας το περιβάλλον των υψηλών χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον χρονικό ορίζοντα εφαρμογής των μέτρων, σημείωσε πως στόχος είναι να μην υπάρξουν παρεμβάσεις στα τιμολόγια που ήδη «τρέχουν» οι εταιρείες, ώστε να μην δημιουργηθεί σύγχυση στην αγορά. «Σκοπός είναι οι αλλαγές να μην γίνουν υπό την πίεση της τρέχουσας συγκυρίας, που δεν είναι φυσιολογική. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή από τον επόμενο Ιανουάριο», πρόσθεσε. Επίσης, συνάρτησε την εφαρμογή των μέτρων με την ανάληψη από τη ΡΑΕ της αρμοδιότητας για έγκριση του Κώδικα Προμήθειας, που σήμερα ανήκει στο ΥΠΕΝ.

Όσον αφορά την πίεση που ασκούν οι υψηλές τιμές στις εταιρείες προμήθειας, ο κ. Δαγούμας σημείωσε πως υπάρχουν εταιρείες οι οποίες παρουσιάζουν επισφάλειες, δηλαδή καθυστερήσεις στα απόδοση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων. Σημείωσε πάντως ότι η ΡΑΕ έχει έρθει σε επαφή μαζί τους, και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, προχωρώντας σε αυξήσεις κεφαλαίου. Επίσης, επισήμανε πως άμεσα θα τεθεί σε εφαρμογή και η παροχή εγγυητικών επιστολών για τις χρεώσεις του ΔΕΔΔΗΕ και του ΔΑΠΕΕΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider