Evergrande: Στο «χείλος της καταστροφής» ο ιδρυτής Hui Ka Ya, μέχρι πρότινος ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Evergrande: Στο «χείλος της καταστροφής» ο ιδρυτής Hui Ka Ya, μέχρι πρότινος ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία
Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του ισχυρού άντρα της Evergrande που ξεπερνούσε -προ κρίσης- τα 42,5 δισ. δολάρια, σήμερα έχει μειωθεί κατά 73% στα 11,5 δισ. δολάρια.

Μπορεί η κρίση της Evergrande να απειλεί με μία άνευ προηγουμένου κρίση την οικονομία της Κίνας και εκατοντάδες χιλιάδες μέτοχοι, προμηθευτές και πελάτες του κινεζικού κολοσσού να απειλούνται με απώλειες των κεφαλαίων που επένδυσαν, ωστόσο το προσωπικό δράμα του μέχρι πρότινος πλουσιότερου ανθρώπου στην Ασία, του ιδρυτή της Evergrande, Hui Ka Yan, ξεπερνάει κάθε φαντασία.

Κι αν οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας μπορούν να σώσουν από την κατάρρευση την Evergrande και να προλάβουν τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει η χρεοκοπία της, οι απώλειες που μετράει η προσωπική περιουσία του Yan φαντάζουν εξαιρετικά δύσκολο να αναστραφούν.

Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του ισχυρού άντρα της Evergrande που ξεπερνούσε -προ κρίσης- τα 42,5 δισ. δολάρια, ποσό που τον καθιστούσε ως τον πιο πλούσιο Ασιάτη, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες, σήμερα έχει μειωθεί κατά 73%, χωρίς μάλιστα να υπάρχει κανένα εχέγγυο πως το εναπομείναν ποσό δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

Πλέον, η περιουσία του Yan εκτιμάται σε... μόλις 11,5 δισ. δολάρια, ποσό -που σύμφωνα με το Forbes- είναι το χαμηλότερο για τον Κινέζο δισεκατομμυριούχο εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία, με τον καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, Τζόζεφ Φαν, να εκτιμά πως ίσως τα χειρότερα δεν έχουν φτάσει ακόμα για τον ιδρυτή της Evergrande.

Κι αυτό διότι πολλοί είναι όσοι θεωρούν πως τα 11,5 δισ. δολάρια -εκ των οποίων τα 8 δισ. έχουν προέλθει από τα μερίσματα που έλαβε από την έξοδο της Evergrande στις χρηματιστηριακές αγορές το 2009- που έχει ακόμα στην κατοχή του ο Yan θα κατευθυνθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε ενέργειες για τη μείωση της έκθεσης της εταιρείας αλλά και στην αποπληρωμή επενδυτών και προμηθευτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επικεφαλής ADB: Η Κίνα διαθέτει τα μέσα να αποφύγει την κρίση της Evergrande

gazzetta
gazzetta reader insider insider