Η ΕΚΤ διαβεβαιώνει για μεγαλύτερη πτώση στο «πραγματικό» κόστος του χρήματος μέχρι και το 2023

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΕΚΤ διαβεβαιώνει για μεγαλύτερη πτώση στο «πραγματικό» κόστος του χρήματος μέχρι και το 2023
Η Λαγκάρντ «ορκίζεται» ότι δεν θα αυξήσει τα επιτόκια και το 2023. Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται, αυτό σημαίνει μικρότερα «πραγματικά» επιτόκια. Οι αγορές μέχρι στιγμής «αγοράζουν» τις υποσχέσεις της και περιμένουν την «συζήτηση» Λαγκάρντ – Πάουελ (Fed) – Κουρόντα (BoJ) – Μπέιλι (BoE).

Το πραγματικό κόστος του χρήματος, όπως αυτό αποτυπώνεται στα «πραγματικά επιτόκια» (ήτοι ονομαστικό επιτόκιο μείον τον πληθωρισμό), θα μειωθεί ακόμα περισσότερο μέσα στην διετία 2022 – 2023.

Η δέσμευση αυτή ακούστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όταν ρωτήθηκε αν η ΕΚΤ σκοπεύει να αυξήσει το βασικό ονομαστικό επιτόκιο μέχρι και το 2023 και η απάντηση ήταν ένα ξερό «απολύτως όχι».

Με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται στο 3,3% τον Σεπτέμβριο από 3% τον Αύγουστο, όπως αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη για την Ε.Ε., η δέσμευση της κας Λαγκάρντ ισοδυναμεί να διαβεβαίωση ότι το πραγματικό επιτοκιακό κόστος του χρήματος θα βυθιστεί ακόμα σε περισσότερο αρνητικά επίπεδα και αυτό θα συνεχισθεί έτσι για όσο ο πληθωρισμός θα διατηρεί την σημερινή του τάση.

Ήδη οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό (εναρμονισμένο δείκτη) που θα ανακοινωθεί αύριο για την Γερμανική οικονομία αναμένεται ότι θα κινηθεί υψηλότερα γύρω στο 3,9%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι στην Fed ήδη έχει αρχίσει η συζήτηση για την οργάνωση του χρονοδιαγράμματος αύξησης των επιτοκίων το 2022, αν και υπάρχουν φωνές μέσα στην Fed που υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμα και μέσα στο 2021.

Τα πραγματικά επιτόκια και στις ΗΠΑ είναι αρνητικά καθώς ο πληθωρισμός ενισχύεται ταχύτερα απ' ότι στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστικά είναι τα διαγράμματα που δημοσιεύονται στο τελευταίο δελτίο της BIS και τα οποία αποτυπώνουν το πραγματικό επιτοκιακό κόστος του χρήματος στα χαμηλότερα αρνητικά επίπεδα εδώ και τρεις δεκαετίες.

Η συζήτηση για το θέμα αυτό, ήτοι το πραγματικό κόστος του χρήματος θα αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της συνάντησης των τεσσάρων κεντρικών τραπεζών (ECB,Fed, BoE, BoJ) που οργανώνεται αυτή την εβδομάδα (εις αντικατάσταση του φόρουμ Sintra που γινόταν στην Πορτογαλία) με πρωτοβουλία της ΕΚΤ.

Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των τεσσάρων Κεντρικών Τραπεζών στην συνάντηση αυτή αναμένεται να δώσουν σημαντικές διευκρινίσεις για τις προθέσεις τους όσον αφορά στη διαδικασία απόσυρσης από τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο απόλυτος τρόπος με τον οποίο επέλεξε να εκφρασθεί η κα Λαγκάρντ στο Ευρωκοινοβούλιο, αποκλείοντας «απολύτως» το ενδεχόμενο αύξησης των ονομαστικών επιτοκίων από την ΕΚΤ μέχρι και το 2023 και με δεδομένο ότι ανεξάρτητα από το αν θα κλείσει το PEPP τον Μάρτιο του 2022 ή θα επεκταθεί μέχρι και τον Ιούνιο -πράγμα εξαιρετικά πιθανό- το ποσό που έχει επενδυθεί μέσω αυτού μέχρι τότε θα επανεπενδύεται, η εικόνα ξεκαθαρίζει σημαντικά για τις νομισματικές συνθήκες στην Ευρώπη.

Το εξαιρετικά φθηνό χρήμα -θα παρέχεται με πολύ αρνητικά πραγματικά επιτόκια- θα συνεχίσει να ρέει ακόμα και αν περιορισθεί το όγκος της παροχής.

Και αυτό είναι καθοριστικό για τον μεσοπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα των αγορών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider