Διεθνή
22-09-2021 | 13:06

ΕΚΤ: Οι ελληνικές τράπεζες μεταξύ των μεγάλων «χαμένων» από την κλιματική αλλαγή

Newsroom
Μοιράσου το
ΕΚΤ: Οι ελληνικές τράπεζες μεταξύ των μεγάλων «χαμένων» από την κλιματική αλλαγή
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Οι τράπεζες του νότου της Ευρωζώνης, μεταξύ τους και οι ελληνικές, είναι αυτές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, τα τραπεζικά ιδρύματα σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Μάλτα θα επηρεαστούν περισσότερο εάν δεν περιοριστεί η κλιματική αλλαγή, καθώς οι πελάτες τους είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε φυσικές καταστροφές, όπως οι δασικές πυρκαγιές.

Η έρευνα έρχεται μετά από τεστ που «έτρεξε» η ΕΚΤ σε 1.600 τράπεζες της Ευρωζώνης ώστε να διαπιστώσει την ετοιμότητα τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, των φυσικών καταστροφών και των πολιτικών μείωσης ρύπων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η αδυναμία πληρωμής τραπεζικών δανείων μπορεί να αυξηθεί έως και 7% για τα επόμενα 30 χρονιά, εάν δεν υπάρξουν δράσεις περιορισμού της κλιματικής αλλαγής στο σύνολο της Ευρωζώνης, ενώ στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου το εν λόγω ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει το 14%.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κλιματική Αλλαγή: «Μη επιστημονικές» οι δεσμεύσεις των μεγαλύτερων οικονομιών