Ο Δεκέμβρης θα είναι καλός... μήνας για το ελληνικό χρέος

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Δεκέμβρης θα είναι καλός... μήνας για το ελληνικό χρέος
Η πρωτοβουλία του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα να προδικάσει παράταση αγορών ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και το παρασκήνιο των συζητήσεων στην Φρανκφούρτη. Γιατί η πλήρης αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων είναι πολύ... δύσκολη υπόθεση.

Με δύο Οίκους Αξιολόγησης να αναβαθμίζουν τα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες εβδομάδες και τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα να προδικάζει με δηλώσεις του σε διεθνή ΜΜΕ την συνέχεια της στήριξης των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων προσγειώθηκαν και πάλι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα βελτιώνοντας την συνολική εικόνα.

Οι κινήσεις αυτές έδωσαν αφορμή να ερμηνευθεί με θετικό τρόπο η άρνηση της κας Λαγκάρντ πρόσφατα να πάρει θέση για το τι θα συμβεί με τα ελληνικά ομόλογα μετά το τέλος του PEPP.

Η αλήθεια είναι ότι οι συνολικές δηλώσεις της Λαγκάρντ και η επιλογή του ΔΣ να μεταθέσει για τον Δεκέμβριο τις σχετικές ανακοινώσεις για το μέλλον του PEPP, έχουν “μεταφρασθεί” ως βεβαιότητα στις αγορές, για επικείμενη επέκταση του PEPP τουλάχιστον μέχρι και τον Ιούνιο του 2022.

Υπηρεσιακός παράγοντας της ΕΚΤ στον οποίο απευθύνθηκε το Insider.gr για σχετική διευκρίνιση, παραδέχθηκε ότι “είναι σύνηθες στο επιτελείο της ΕΚΤ να ακολουθεί πρακτικές που προετοιμάζουν τις αγορές για χρονικό διάστημα έως και έξι μηνών...”.

Αυτό, όπως υπενθύμισε, έχει εφαρμοστεί και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν το 2020 οι αγορές περίμεναν τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για το μέλλον του PEPP τον Σεπτέμβριο ενόψει προγραμματισμένης λήξης του PEPP τον Δεκέμβρη, αλλά το ΔΣ της ΕΚΤ ανακοίνωσε από τον Ιούλιο του 2021 την επέκταση του PEPP μέχρι τον Μάρτιο του 2022 για να δώσει περισσότερο χρόνο προσαρμογής στις αγορές...

Στο πλαίσιο της ίδιας πρακτικής, οι ανακοινώσεις του Δεκεμβρίου αναμένεται ότι θα παρουσιάσουν την επέκταση της λειτουργίας του PEPP για ένα τρίμηνο επιπλέον ακόμα, ήτοι μέχρι και τον Ιούνιο του 2022 αντί για τον Μάρτιο.

Το ενδεχόμενο αυτό βέβαια θεωρείται ότι θα συνοδεύεται και από νέες προσαρμογές στην λειτουργία του PEPP στο διάστημα αυτό, που θα έχουν να κάνουν τόσο με το διαθέσιμο χαρτοφυλάκιο του, όσο και με την τακτική απόσβεσης των παρεμβάσεών του και την διάρκεια επανεπένδυσής τους.

Στο περιβάλλον αυτό τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να έχουν την στήριξη του PEPP μέχρι την λήξη του, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται, σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ, η συνέχιση της επιλεξιμότητάς τους μέσω των άλλων προγραμμάτων της ΕΚΤ στην συνέχεια.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Insider.gr οι ζυμώσεις στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, πέραν της πολύ πιθανής πλέον επέκτασης μέχρι και τον Ιούνιο, δεν έχουν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις για το πως και μέσα από ποια διαδικασία απόσβεσης θα δρομολογηθεί η απόσυρση του PEPP, λόγω της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να υπάρχει στην οικονομία.

Παράγοντες που θα επηρεάσουν τις οριστικές αποφάσεις είναι ασφαλώς η εξέλιξη του πληθωρισμού, των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας αλλά και των επιπτώσεων από την αντιμετώπιση του τελευταίου κύματος πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αναμένεται ότι θα υπάρξει η ανάγκη μιας μεταβατικής φάσης στήριξης για τα ελληνικά ομόλογα από το τέλος του PEPP μέχρι και την αναβάθμισή τους σε investment grade βαθμίδα, κάτι που εκ των πραγμάτων αποκλείεται να γίνει, πριν από την ολοκλήρωση του νέου εκλογικού κύκλου.

Όπως εκτιμούν αρμόδιοι τραπεζικοί παράγοντες θα ακολουθήσουν και άλλες αναβαθμίσεις αλλά η διαδικασία θα “φρενάρει” στην μετάβαση από την τελευταία non investment grade (ΒΒ+) στην πρώτη investment grade (ΒΒΒ-) βαθμίδα. Γιατί αυτό προϋποθέτει μία ποιοτική αλλαγή στις αξιολογήσεις των Οίκων.

Και αυτό είναι κάτι που προϋποθέτει την ωρίμανση διαδικασιών στην εγχώρια οικονομία που απαιτεί ακόμα... χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η μετάβαση αυτή θα στηριχθεί αφ' ενός στην συγκυρία της αύξησης του ΑΕΠ – σε επίπεδα πάνω από εκείνα του 2019 σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα – με την παράλληλη έναρξη προπληρωμής των μνημονιακών δανείων και αφ' εταίρου στην ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και την ολοκλήρωση της απαλλαγής των ισολογισμών των τραπεζών από τα Npls.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα συνεχίζει να αγοράζει ελληνικό χρέος μετά το PEPP -Ανάπτυξη άνω του 6% το 2021

gazzetta
gazzetta reader insider insider