Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα συνεχίζει να αγοράζει ελληνικό χρέος μετά το PEPP -Ανάπτυξη άνω του 6% το 2021

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα συνεχίζει να αγοράζει ελληνικό χρέος μετά το PEPP -Ανάπτυξη άνω του 6% το 2021
Ο κ. Στουρνάρας είναι στην πραγματικότητα πιο αισιόδοξος, βλέποντας «ακόμη υψηλότερη» ανάπτυξη και θα αποτυπωθεί σύντομα στις προβλέψεις της ΤτΕ.

Η ελληνική οικονομία που πλήττεται από την πανδημία θα ανακάμψει ακόμη πιο γρήγορα εξαιτίας των μέτρων της κυβέρνησης και θα μπορούσε να επιστρέψει σε επίπεδα προ πανδημίας φέτος, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Μιλώντας στο Politico, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως η ισχυρή ανάκαμψη σε συνδυασμό με την δέσμευση της Αθήνας σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ανοίξουν το δρόμο ώστε η ΕΚΤ να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικό χρέος μέσω των προγραμμάτων της ακόμα και αν σταματήσει το έκτακτο πρόγραμμα της πανδημίας PEPP.

Τα σχόλια του διοικητή της ΤτΕ έρχονται μετά την πρόσφατη ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη από την κυβέρνηση για το 2021 από το 3,6% στο 5,9%, η οποία αναμένεται να είναι η ισχυρότερη ανάπτυξη σε δύο δεκαετίες. Ωστόσο ο κ. Στουρνάρας είναι στην πραγματικότητα πιο αισιόδοξος, βλέποντας «ακόμη υψηλότερη» ανάπτυξη και θα αποτυπωθεί σύντομα στις προβλέψεις της ΤτΕ. «Αναμένω ότι η πρόβλεψή μας θα είναι υψηλότερη από 6%», είπε, ενώ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. «Στο τέλος του 2021 πιθανότατα θα έχουμε υψηλότερο ΑΕΠ σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα».

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας στάθηκε και στους πόρους που θα λάβει η Ελλάδα μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά εξακολουθεί να βλέπει τους μεγαλύτερους παράγοντες ανάπτυξης να προέρχονται από τις συνεχείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης της αγοράς, των ιδιωτικοποιήσεων και των περισσότερων επενδύσεων στην εκπαίδευση - καθώς και του ψηφιακού και «πράσινου» μετασχηματισμού.

Ως προς το σκέλος της νομισματικής πολιτικής, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κατέχει την επενδυτική βαθμίδα κάτι που έχει κρατήσει τα ελληνικά ομόλογα εκτός του βασικού προγράμματος της ΕΚΤ, το APP. Ωστόσο ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε ότι η «προσδοκία» του είναι ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικό χρέος ακόμα και μετά το PEPP συμπεριλαμβάνοντάς το στο APP.

«Δεν υπάρχει ερώτημα για την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος, αλλά ερώτημα για την ίση μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», είπε, αναφερόμενος στον στόχο της ΕΚΤ να διατηρήσει χαμηλό το κόστος δανεισμού σε όλη την περιοχή μέσω της συνεχούς αγοράς ομολόγων. «Το Συμβούλιο της ΕΚΤ θα εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει περισσότερος κατακερματισμός», ενώ όπως επισήμανε κατέχει πλέον περισσότερα από 4,4 τρισ. ευρώ χρέος μέσω των προγραμμάτων της εκ των οποίων μόνο 30 δισ. αφορούν την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider