Τρισέ: Σε «διαφορετικό σύμπαν» Ευρώπη και ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρισέ: Σε «διαφορετικό σύμπαν» Ευρώπη και ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική
Ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ εκτίμησε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας, που συνεδριάζει την Πέμπτη, μπορεί να επιβραδύνει την αγορά ομολόγων σε επίπεδα προ κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βρίσκεται στην ίδια θέση με τις ΗΠΑ, όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, καθώς οι τάσεις του πληθωρισμού είναι αποκλίνουσες, υποστήριξε ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Ο Γάλλος, που ηγήθηκε της ΕΚΤ από το 2003 έως το 2011, εκτίμησε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο συνεδριάζει την Πέμπτη, μπορεί να επιβραδύνει την αγορά ομολόγων σε επίπεδα προ κρίσης, ωστόσο δεν προβλέπει ότι θα ακολουθήσει την πορεία της Fed, η οποία επιδιώκει να καταργήσει σταδιακά τη νομισματική στήριξη φέτος.

«Βρισκόμαστε σε ένα διαφορετικό σύμπαν, μου φαίνεται, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη», δήλωσε ο Τρισέ σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. «Στις ΗΠΑ υπάρχει δέσμευση για την αγορά ακριβώς του ίδιου ποσού κάθε μήνα, και αυτή είναι μια σαφής δέσμευση. Το tapering σημαίνει κάτι. Στην Ευρώπη υπάρχει ευελιξία».

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ δεν μπορούν να συγκριθούν, ιδιαίτερα όταν εξετάζονται δείκτες που δεν περιλαμβάνουν τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων. «Στην Ευρώπη, δεν είμαστε ακόμη σε επίπεδο που θα ήταν ανησυχητικό σε σχέση με τον δομικό πληθωρισμό, κατά τη δική μου ανάγνωση», είπε ο Τρισέ.

«Όποια απόφαση και αν πάρουν, αυτό που είναι ευχάριστο είναι το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider