ΚΕΠΕ: Μειώνεται η αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία - Πτώση για τον δείκτη φόβου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΚΕΠΕ: Μειώνεται η αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία - Πτώση για τον δείκτη φόβου
οικονομία
Στο 24,26% μειώθηκε ο δείκτης, παραμένοντας σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του.

Στο 24,26% μειώθηκε στις 31/8/2021 η τιμή του δείκτη KEPE GRIV τον Αύγουστο, από 25,31% στις 30/7/2021. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,77%.

Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2021 η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη μειώθηκε σε 24,49% από 24,81% τον Ιούλιο του 2021. Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.

Παράλληλα, ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης (ΣΔΠ) για τον Μάιο του 2021, σημείωσε σημαντική άνοδο για τρίτη συνεχόμενη περίοδο, ξεπερνώντας πλέον το υψηλότερο επίπεδο που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2018, μετά την πολυετή οικονομική κρίση. Η εν λόγω εξέλιξη αντανακλά τη συνεχιζόμενη ενίσχυση των προσδοκιών και την ιδιαίτερα θετική πορεία των εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα.

Συνεπώς, ο ΣΔΠ παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ως αποτέλεσμα της βαθμιαίας άρσης των περιοριστικών μέτρων και της συνεπαγόμενης επαναλειτουργίας όλων των κλάδων της οικονομίας, καθώς και της προόδου αναφορικά με τον εμβολιασμό των πολιτών. Ωστόσο, σημαντική παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τη συνολική εξέλιξη της πανδημίας και των συνδεόμενων μεταλλάξεων σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, αποτελώντας έναν παράγοντα ο οποίος δύναται να επηρεάσει εκ νέου το οικονομικό κλίμα και περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό, απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ, καθώς η ενσωμάτωση των νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων και να παράσχει επιπρόσθετες ενδείξεις για την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider