Ελλάδα
11-08-2021 | 07:55

Σε δύο φάσεις οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους, πώς και πότε θα καταβληθούν τα πρώτα χρήματα

Μοιράσου το
Σε δύο φάσεις οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους, πώς και πότε θα καταβληθούν τα πρώτα χρήματα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Σε δύο φάσεις και με διαδικασίες fast track θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πυρόπληκτων οι  προκαταβολές των αποζημιώσεων με την κυβέρνηση να επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να επισπεύσει τις  διαδικασίες καταβολής των προκαταβολών και το χρόνο καταγραφής των ζημιών και αποκατάστασης κατοικιών και επιχειρήσεων. Για την αποκατάσταση των ακινήτων οι πληγέντες θα λάβουν ποσό ύψους έως 150.000 ευρώ  ενώ θα τους χορηγηθεί και άτοκο δάνειο το οποίο ανέρχεται στο 20% της συνολικής αξίας του ακινήτου. Το ύψος της κρατικής αρωγής ανέρχεται στο 80% της αξίας του ακινήτου όπως αυτό υπολογίζεται στον ΕΝΦΙΑ και είναι δηλωμένο στο Ε9 και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Αποζημιώσεις σε δυο φάσεις

Πρώτη φάση: Η ΑΑΔΕ, την Τετάρτη 18 Αυγούστου  αναμένεται να ανοίξει  πλατφόρμα στη  διαδικτυακή πύλη arogi.gov.gr. Τα φυσικά πρόσωπα, οι  επιχειρηματίες, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι στις πληγείσες περιοχές θα εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του Τaxisnet και  θα υποβάλουν αίτηση με τη μορφή  υπεύθυνης δήλωσης. Στην αίτηση αυτή, θα αναφέρουν την έκταση της ζημίας  που έχει υποστεί κάθε ακίνητο σύμφωνα με τη προσωπική τους εκτίμηση.

 Με την υποβολή της αίτησης οι πυρόπληκτοι θα λάβουν ως πρώτη αρωγή:

-20.000 για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς  (14.000 ευρώ  προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής και 6.000 ευρώ για την οικοσκευή).

-12.000 ευρώ  για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες (8.000 ευρώ προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής και  4.000 ευρώ για την οικοσκευή).

-5. 000 ευρώ για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες  ( 3.000 ευρώ προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής και 2.000 ευρώ για την οικοσκευή).

Για λοιπά κτίρια και επιχειρηματικά ακίνητα που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς η προκαταβολή ανέρχεται σε 14.000 ευρώ, για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά το ποσό διαμορφώνεται στα  8.000 ευρώ  και για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά η ενίσχυση είναι 3.000 ευρώ .
Σημειώνεται ότι για επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς οι κτιριακές τους εγκαταστάσεις, αυτές θα λάβουν προκαταβολή 22.000 ευρώ, 14.000 ευρώ έναντι στεγαστικής συνδρομής και 8.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης.  Για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί ζημίες οι εγκαταστάσεις τους ή δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις και έχουν υποστεί ζημία σε πολυετείς καλλιέργειες, θα δοθούν 4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων,  2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων και  1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες.

Η στεγαστική συνδρομή:

-Αφορά ιδιοκτησίες φυσικών και νομικών προσώπων, όπως αυτές έχουν δηλωθεί στην τελευταία περιουσιακή κατάσταση (έντυπο Ε9).

-Δεν δύναται να υπερβαίνει το 80% της αξίας του ακινήτου, όπως υπολογίζεται για τον ΕΝΦΙΑ.

-Είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται  με οφειλές προς το Δημόσιο.

 Ιδιοκτήτες -ενοικιαστές

Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών που τις ιδιοχρησιμοποιούν δικαιούνται τόσο τη στεγαστική συνδρομή, όσο και την αποζημίωση για οικοσκευή.  Σε περίπτωση που η κατοικία έχει μακροχρόνια μίσθωση, ο ιδιοκτήτης δικαιούται τη στεγαστική Συνδρομή, και ο ένοικος την αποζημίωση για οικοσκευή.

Δεύτερη φάση: Θα γίνει η καταβολή του υπόλοιπου ποσού στους δικαιούχους αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών  με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την εκταμίευση των χρημάτων τους επόμενους δύο με τρεις μήνες. Το επιπλέον ποσό για Στεγαστική Συνδρομή θα καταβληθεί μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του φακέλου, ενώ σε περίπτωση που δεν υποβληθεί φάκελος ή προσδιοριστεί μικρότερο ύψος ζημίας σε σχέση με την προκαταβολή, η διαφορά θα λογιστεί από τη φορολογική αρχή ως αχρεωστήτως καταβληθείσα.  Σημειώνεται  ότι η στεγαστική συνδρομή φτάνει έως 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές ενώ οι  πληγείσες επιχειρήσεις θα λάβουν το 70% των απωλειών του τζίρου τους και το 20% σε προκαταβολή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Ξεκινάει άμεσα η αρωγή για τους πυρόπληκτους - Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ έως το 2023

Θ. Σκυλακάκης: Εντός 10 ημερών θα δοθούν οι πρώτες αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους