Ρολόγια- κοσμήματα, οχήματα και μεταχειρισμένα είδη οι κλάδοι του λιανεμπορίου με σημάδια ανάκαμψης

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρολόγια- κοσμήματα, οχήματα και μεταχειρισμένα είδη οι κλάδοι του λιανεμπορίου με σημάδια ανάκαμψης
Συνολικά ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου τον Μάιο του 2021 ανήλθε σε 2,65 δισ. ευρώ από 2,24 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, ωστόσο κατέγραψε μείωση 3,7% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021. Ποιοι κλάδοι εμφανίζουν σημάδια αάκαμψης.

Καταστήματα κοσμημάτων και ρολογιών, πώλησης και συντήρησης οχημάτων καθώς και μεταχειρισμένα είδη αποτελούν τους κλάδους του λιανεμπορίου που εμφάνισαν τα ισχυρότερα σημάδια ανάκαμψης τον Μάιο του 2021 συγκριτικά με έναν χρόνο πριν. Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν και οι κλάδοι που, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, «ευνοήθηκαν» περισσότερο μετά την άρση των αυστηρών περιορισμών στην αγορά τον Μάιο του 2021 σε σχέση με τον Απρίλιο του ίδιου έτους.

Συνολικά ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόριο τον Μάιο 2021 ανήλθε σε 2,65 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18,3% σε σχέση με ίδιο μήνα του 2020 που είχε διαμορφωθεί σε 2,24 δισ. ευρώ. Κατέγραψε ωστόσο μείωση 3,7% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 2,76 δισ. ευρώ.

Τα επιμέρους στοιχεία δείχνουν πάντως ότι σε ορισμένους κλάδους το γεγονός ότι από τα μέσα Μαϊου που οι αγορές γίνονταν χωρίς ραντεβού των πελατών και το χρονικό όριο 3 ωρών επέδρασε θετικά στον κύκλο εργασιών τους καθώς είδαν τον τζίρο τους να αυξάνεται σε σχέση με τον Απρίλιο που υπήρχαν περιορισμοί.

Για παράδειγμα, αύξηση του κύκλου εργασιών τους είδαν τα καταστήματα πώλησης αυτοκινήτων, τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης αλλά και η συγκεκριμένη κατηγορία των αθλητικών ειδών καθώς οι καταναλωτές φαίνεται ότι προτίμησαν να κάνουν τις αγορές τους σε συνθήκες πιο...κοντά στην κανονικότητα και όχι μόλις επαναλειτούργησαν τα καταστήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κλάδος της ένδυσης στις επιχειρήσεις με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, τον Μάιο του 2021 σε σχέση με τον Απρίλιο κατέγραψε αύξηση 51% και των υποδημάτων 29,1 %. Οι πέντε μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου της ένδυσης μάλιστα κατέγραψαν αύξηση 85,6% , κάτι που δείχνει ότι οι περιορισμοί του Απριλίου αλλά και ενδεχομένως η ανησυχία των καταναλωτών το πρώτο διάστημα είχε παίξει σημαντικό ρόλο στη διάθεσή τους για αγορές.

ΕΛΣΤΑΤ

Αντίθετα σε κλάδους όπως το εμπόριο οικιακών συσκευών ή τα βιβλιοπωλεία καταγράφηκε μείωση τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021. Στις περιπτώσεις αυτές φαίνεται ότι με το άνοιγμα των καταστημάτων οι καταναλωτές προχώρησαν στις αγορές τους τον Απρίλιο χωρίς να επηρεάζονται σημαντικά από τους περιορισμούς που υπήρχαν με αποτέλεσμα τον επόμενο μήνα να καταγραφεί μείωση του τζίρου τους.

Σε σχέση με έναν χρόνο πριν, τον Μάιο του 2020, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν σημαντική αύξηση της τάξεως του 123,7% στην οικονομική δραστηριότητα «Ρολόγια, κοσμήματα σε εξιδεικευμένα καταστήματα η οποία κατέγραψε αύξηση 123,7% ενώ στην «πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων» και «πώληση αυτοκινήτων» καταγράφηκε αύξηση103,1 % και 88,8% αντίστοιχα. Σημαντική αύξηση κατέγραψαν και τα καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών με ετήσια μεταβολή 71,6%.

Στον αντίποδα τη μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με έναν χρόνο πριν κατέγραψε ο κλάδος «βιβλία σε εξειδικευμένα καταστήματα (-13,9%) και των καταστημάτων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών με -12,3%.

ελστατ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider