Εκατομμύρια Αμερικανοί θα χάσουν μέρος ή και όλο το επίδομα ανεργίας τους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκατομμύρια Αμερικανοί θα χάσουν μέρος ή και όλο το επίδομα ανεργίας τους
Αυτοί οι εργαζόμενοι φτάνουν στο τέλος του «έτους επιδότησης» τους, που σηματοδοτεί ένα έτος από τότε που υπέβαλαν αίτηση για βοήθεια.

Εκατομμύρια Αμερικανοί πρόκειται να χάσουν τα επιδόματα ανεργίας τους ή να μειωθεί η εβδομαδιαία πληρωμή τους λόγω των νόμων και της λήξης των ομοσπονδιακών προγραμμάτων.

Αυτοί οι εργαζόμενοι φτάνουν στο τέλος του «έτους επιδότησης» τους, που σηματοδοτεί ένα έτος από τότε που υπέβαλαν αίτηση για βοήθεια.

Η αναζήτηση ενίσχυσης μετά από αυτό το σημείο προκαλεί συνήθως μια αξιολόγηση από τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης.

Οι υπηρεσίες εκτιμούν το πρόσφατο μητρώο αποδοχών ενός εργαζομένου για να κρίνουν εάν το άτομο πληροί τις προϋποθέσεις για μια νέα δόση επιδότησης - και, εάν ναι, το κατάλληλο ποσό.

Ωστόσο, οι δικαιούχοι που δεν έχουν βρει δουλειά ή έχουν εργαστεί έστω και λίγες ώρες από την έναρξη της πανδημίας μπορεί να μην είναι τυχεροί. Αυτά τα μικρά κέρδη πιθανότατα θα σημαίνουν πολύ χαμηλότερο - εάν υπάρχει - επίδομα.

Μέχρι τώρα, το ομοσπονδιακό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την αντιστάθμιση της ανεργίας λόγω της πανδημίας διατηρεί σε μεγάλο βαθμό ανέπαφο το ύψος του εισοδήματος για αυτούς τους μακροχρόνια ανέργους, ακόμη και αν παρέλθει το «έτος επιδότησης» τους.

Αλλά αυτό το πρόγραμμα λήγει σε εθνικό επίπεδο μετά τις 6 Σεπτεμβρίου. Περί τις 25 πολιτείες, κυρίως υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων, το έληξαν πρόωρα.

Περίπου 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι - το ένα τρίτο όλων των δικαιούχων – εισπράττουν την επιδότηση μέσω του προγράμματος από τις 26 Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.

Δεν είναι σαφές πόσο από αυτούς υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα περισσότερο από ένα χρόνο πριν.

Ωστόσο, στοιχεία από την Στατιστική Υπηρεσία για την Εργασία υποδηλώνουν ότι 2,9 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν εργάζονται για περισσότερο από ένα χρόνο, αν και δεν εισπράττουν απαραίτητα επίδομα ανεργίας.

«Ίσως θα μπορούσαν να υπάρξουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως 1 εκατομμύριο στο υψηλότερο σημείο, που θα πληρούν τα κριτήρια για επιδότηση», δήλωσε ο Andrew Stettner, του think-tank The Century Foundation, σύμφωνα με το CNBC.

«Και για όλους τους άλλους, θα πρέπει να αγωνιστούν για να βρουν δουλειά, να τραφούν με κουπόνια, να χρησιμοποιήσουν τις αποταμιεύσεις τους», πρόσθεσε.

Τέλος και στα βοηθήματα της πανδημίας

Το «έτος επιδότησης» ισχύει για τους μισθωτούς που δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Άλλες κατηγορίες όπως αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλου τύπου εργαζόμενοι που δεν επιλέγονται για την επιδότηση, στρέφονται αποκλειστικά στην ομοσπονδιακή βοήθεια που αφορά συγκεκριμένα τις επιπτώσεις της πανδημίας, και λήγει επίσης στις 6 Σεπτεμβρίου.

Το τελευταίο, ισχύει για τους εργαζομένους από την αρχή της πανδημίας.

Το Κογκρέσο έχει παρατείνει δύο φορές τη διάρκεια του προγράμματος μέσω των μέτρων ανακούφισης που εγκρίθηκαν τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο. Το πιο πρόσφατο, το American Rescue Plan, το επέκτεινε στις 6 Σεπτεμβρίου.

Είκοσι δύο πολιτείες επέλεξαν να τερματίσουν την ομοσπονδιακή βοήθεια για την ανεργία - συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για τους μακροχρόνια ανέργους - τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Άλλες τέσσερις επέλεξαν τον πρόωρο τερματισμό στο εβδομαδιαίο βοήθημα των 300 δολαρίων.

Οι πολιτειακοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι τα επιπλέον επιδόματα οδήγησαν τους ανέργους να μείνουν στο σπίτι αντί να αναζητήσουν εργασία. Οι επικριτές αυτής της στάσης λένε ότι άλλοι παράγοντες, όπως οι συνεχιζόμενοι κίνδυνοι για την υγεία και τα καθήκοντα της φροντίδας των παιδιών, έπαιξαν σημαντικότερο ρόλο.

Εν τω μεταξύ, η άνοδος των κρουσμάτων Covid στις ΗΠΑ με την μετάλλαξη δέλτα, σε μεγάλο βαθμό μεταξύ μη εμβολιασμένων, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις τοπικές οικονομίες και ενδεχομένως να οδηγήσει τους εργαζόμενους να στραφούν ξανά στο σύστημα ενίσχυσης της ανεργίας.

Οι πολιτείες χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους για να καθορίσουν αν οι εργαζόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις για επιδότηση όταν παρέλθει το «έτος επιδότησης» τους. Όλες απαιτούν τουλάχιστον κάποιο πρόσφατο ιστορικό εργασίας για τους δικαιούχους, αν και σε διαφορετικούς βαθμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider