Ελλάδα
13-07-2021 | 15:09

Θ. Σκυλακάκης: Ιστορική πρόκληση το Ελλάδα 2.0

Newsroom
Μοιράσου το
Θ. Σκυλακάκης: Ιστορική πρόκληση το Ελλάδα 2.0
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τη σημασία της έγκρισης αλλά και της υλοποίησης του Ελλάδα 2.0 από την σημερινή υπουργική σύνοδο ανέδειξε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της έγκρισης του ελληνικού σχεδίου ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Εγκρίθηκε μόλις το Ελλάδα 2.0, το εθνικό μας Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το Ecofin,  μαζί με άλλα 11 σχέδια άλλων χωρών-μελών. Έρχονται έτσι στην Ελλάδα σταδιακά 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή. Και θα επηρεάσουν τη ζωή κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας» ανέφερε.

«Είναι μία ιστορική πρόκληση η σωστή και αποτελεσματική αξιοποίηση αυτών των χωρών και μία μοναδική ευκαιρία» επισήμανε.

Εξαιρετικά σχόλια για το ελληνικό σχέδιο

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα, ο κ. Σκυλακάκης, ο οποίος έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Ecofin, ανέφερε πως το ελληνικό σχέδιο απέσπασε εξαιρετικά σχόλια για την πληρότητα και αρτιότητά του. Αναλυτικά, ανέφερε τα εξής:

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τη χώρα μας, αφού δόθηκε από το Ecofin η τελική έγκριση για τo Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0". Το "Ελλάδα 2.0" ήταν το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο που κατατέθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια για την πληρότητα και την αρτιότητά του, τόσο από ευρωπαϊκούς θεσμούς, όσο και από διεθνείς επενδυτικούς και οικονομικούς οργανισμούς και φορείς.

Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται με ακρίβεια σε 4.104 σελίδες και χρησιμοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους 30,5 δισ. ευρώ (17,8 δισ. ενισχύσεις και 12,7 δισ. δάνεια), για να κινητοποιήσει 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα στα επόμενα πέντε χρόνια, να αυξήσει μόνιμα το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες και να δημιουργήσει, επίσης μόνιμα, 180-200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Είναι ένα Σχέδιο που σκοπεύει να οδηγήσει σε έναν θεμελιώδη οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας, επιδρώντας καταλυτικά στην οικονομική δραστηριότητα, στις τεχνολογίες, στους θεσμούς και στις αντιλήψεις.

Το πιο δύσκολο βήμα όμως, είναι μπροστά μας. Και αυτό αφορά στην αποτελεσματική αξιοποίηση των τεράστιων πόρων - μεγαλύτερων κατά κεφαλήν από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα - που διατίθενται με τη σημερινή απόφαση για την Ελλάδα, για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή για κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις  στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, στο κοινωνικό κράτος - υγεία, παιδεία, πρόνοια, κατάρτιση - σε έργα υποδομών και σε ιδιωτικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Το "Ελλάδα 2.0" περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιδοτήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ αποκλειστικά για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια για όλες τις αξιόχρεες επιχειρήσεις της χώρας που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό τους, στην εξωστρέφεια, στην έρευνα και καινοτομία ή στην επίτευξη οικονομιών κλίμακος.

Γιατί στόχος δεν είναι απλά να βιώσουμε μια δυναμική οικονομική ανάκαμψη, αλλά με την εφαρμογή του "Ελλάδα 2.0" να μπει η χώρα σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης και αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου, το οποίο θα γίνει πιο εξωστρεφές, πιο ανταγωνιστικό και πράσινο και ταυτόχρονα πιο ανθεκτικό, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Η πρόκληση είναι ιστορική και η ευκαιρία μοναδική».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.