«Καυτή» εβδομάδα για τα εργασιακά - Στον αέρα η συμφωνία με τους εταίρους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Καυτή» εβδομάδα για τα εργασιακά - Στον αέρα η συμφωνία με τους εταίρους

«Στον αέρα» βρίσκεται η σύσταση ενός εθνικού μετώπου διαλόγου για τα εργασιακά μεταξύ Κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων, καθώς το πλαίσιο της σχετικής συμφωνία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, παρότι αύριο Δευτέρα θα βρίσκονται στην Αθήνα ο ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις Pierre Moscovici, καθώς και τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που έχουν αναλάβει την ευθύνη για την εκπόνηση πορίσματος για τα εργασιακά.

«Αγκάθι» στην σύναψη της συμφωνίας φαίνεται να αποτελούν οι ενστάσεις των εργοδοτών ως προς το μισθολογικό θέμα, αλλά και εκείνο των επιχειρησιακών συμβάσεων, αλλά και των εργαζομένων που επιθυμούν τη μονομερή προσφυγή σε διαιτησία μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Η πλευρά του ΣΕΒ αφήνει να εννοηθεί πως θα έβλεπε με καλό μάτι μια ενδεχόμενη μείωση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων (ανεξαρτήτως κατάργησης ή ενσωμάτωσης του 13ου και 14ου μισθού), ενώ τάσσεται υπερ της αλλαγή του καθεστώτος της απεργίας και των ομαδικών απολύσεων, ζητώντας την άρση του βέτο που ισχύει.

Το υπουργείο Εργασίας θα πραγματοποιήσει κατ' ιδίαν συναντήσεις μέσα στην εβδομάδα τόσο με τον ΣΕΒ όσο και με τη ΓΣΕΕ, προκειμένου να γεφυρωθούν οι αντιδράσεις και να επιτευχθεί η συμφωνία, καθώς τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται.

Αγώνας δρόμου για τη συμφωνία

Το «χαρτί» της κοινής συμφωνία θα ήταν ισχυρό διαπραγματευτικό ατού στα χέρια της Κυβέρνησης εν όψει της συζήτησης για τα εργασιακά που θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο και απ ότι φαίνεται με... «άγριες» διαθέσεις εκ μέρους των Θεσμών και ειδικά του ΔΝΤ.

Τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά θα μείνουν στην Αθήνα μέχρι την Τετάρτη και μέχρι τότε το υπουργείο Εργασίας προσδοκά να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα. Σημειώνεται ότι ο κ.Moscovici θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και στη συνέχεια θα έχει γεύμα εργασίας στο οποίο θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Οικονομίας, και Εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Μεταρρύθμιση στις πολεοδομίες: Τι σημαίνει για ιδιοκτήτες με αυθαίρετα

Κύμα ελέγχων στην αγορά για POS και ΙRIS: Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ

Απόδοση 746% σε 2 μήνες και 1,8 δισ. ευρώ: Το ρίσκο που τον «χρύσωσε»

Φόρτωση BOLM...
gazzetta
gazzetta reader insider insider