Σταϊκούρας: Ζητάω μεγαλύτερη ευελιξία από την ΕΤΕπ -Μέσα στον Σεπτέμβριο η υπογραφή συμφωνίας για τα δάνεια του «Ελλάδα 2.0»

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Ζητάω μεγαλύτερη ευελιξία από την ΕΤΕπ -Μέσα στον Σεπτέμβριο η υπογραφή συμφωνίας για τα δάνεια του «Ελλάδα 2.0»
Μεγαλύτερη ευελιξία για τη διαχείριση ενός τεράστιου ποσού ρευστότητας προς την ελληνική οικονομία που πλέον θα διοχετευθεί μέσω της ΕΤΕπ ζήτησε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ, αλλά και με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, αρμόδιο για την Ελλάδα, Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν και με τον Αλέν Γκοντάρ, διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων του ομίλου της ΕΤΕπ, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής τους στην Αθήνα.

Μεγαλύτερη ευελιξία για τη διαχείριση ενός τεράστιου ποσού ρευστότητας προς την ελληνική οικονομία που πλέον θα διοχετευθεί μέσω της ΕΤΕπ ζήτησε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ, αλλά και με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, αρμόδιο για την Ελλάδα, Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν και με τον Αλέν Γκοντάρ, διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων του ομίλου της ΕΤΕπ, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής τους στην Αθήνα.

H ευελιξία έχει σχέση, όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, με τους στόχους της ΕΤΕπ για την κλιματική αλλαγή, ώστε υψηλής προτεραιότητας σχέδια της Ελλάδος για την παιδεία, την υγεία, την οδική ασφάλεια (κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στον άξονα ΒΟΑΚ), καθώς και ανάλογα έργα του ιδιωτικού τομέα να μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Όπως επισήμανε, η σχετική συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει συνδέεται με την ανάγκη γρήγορης διάχυσης τόσο μεγάλων χρηματοδοτήσεων στην ελληνική οικονομία. Επίσης ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχει υπογραφεί η συμφωνία με την ΕΤΕπ για τα έως 5 δισ. ευρώ που θα μπορούν να διοχετευθούν από τα δάνεια συνολικής αξίας 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Το ελληνικό δημόσιο θα καλύπτει το 40-50% του κόστους της επένδυσης και το υπόλοιπο ποσό θα καλύπτεται από την ΕΤΕπ και άλλα κεφάλαια.

Οι εκπρόσωποι της ΕΤΕπ αναφέρθηκαν στον τρόπο διοχέτευσης των δανείων του Σχεδίου σε μικρομεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, λέγοντας πως θα στηρίζεται στην εμπειρία που υπάρχει μέχρι σήμερα από αντίστοιχα προγράμματα που ήδη τρέχουν. Αναλυτικά στη διανομή του Ελλάδα 2.0 αναφέρθηκε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Ιnsider ο κ. Godard περιγράφοντας ποια είναι τα κανάλια διανομής το κονδυλίων. Μιλώντας στο insider ανέφερε πως τα κεφάλαια θα δοθούν είτε άμεσα, μέσα από projects χρηματοδότησης (πχ για έργα υποδομών) και θα αφορούν περισσότερο επιχειρήσεις μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης, είτε μέσω τραπεζών που θα δανείζουν στις επιχειρήσεις, με έμφαση στην καινοτομία, την ψηφιοποίηση και το κλίμα.

Επιπλέον, στη συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της ΕΤΕπ αναφέρθηκαν και στην υπογραφή της σύμβασης με την Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας μέσω της διάθεσης κεφαλαίων στήριξης σε πληττόμενες επιχειρήσεις. Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής υπάρχουν συμφωνίες ή συμβάσεις με 5 συνολικά ελληνικές τράπεζες ή fund. Εξήγησε πως έχει καλυφθεί ήδη το 62% του Ταμείου Εγγυήσεων, ανά την ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider