CapitalPanda: Ποιες φαρμακευτικές επωφελήθηκαν περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
CapitalPanda: Ποιες φαρμακευτικές επωφελήθηκαν περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού
Εμβόλια κορονοϊού
Οι εταιρείες που επωφελήθηκαν περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού, κυρίως λόγω της πρώτης θέσης που κατείχαν στη δημιουργία/ανάπτυξη του εμβολίου, είναι σύμφωνα με τη ραγδαία αύξηση των τιμών τους η BioNtech (+ 531.48%) και η Moderna (+ 1018.11%).

Οι εταιρείες που επωφελήθηκαν περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού, κυρίως λόγω της πρώτης θέσης που κατείχαν στη δημιουργία/ανάπτυξη του εμβολίου, είναι σύμφωνα με τη ραγδαία αύξηση των τιμών τους η BioNtech (+ 531.48%) και η Moderna (+ 1018.11%).

Στην αντίθετη πλευρά βρίσκεται η AstraZeneca (12.60%) και η Pfizer (+ 5.33%), όπου η αγορά έλαβε υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας μόνο ελάχιστα στην αποτίμησή της*, όπως εξηγεί στην ανάλυσή της η CapitalPanda.

Οι εταιρείες που εξακολουθούν να προμηθεύουν το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που έχουν αναπτύξει, έχουν λάβει κίνητρα από τις κυβερνήσεις και έχουν υπογράψει συμβάσεις για μεγάλο όγκο μελλοντικών προμηθειών. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την εξέλιξη της τιμής της μετοχής τους από την έκρηξη της πανδημίας στις αρχές του 2020.*

Οι πωλήσεις των Moderna και BioNTech έχουν αυξηθεί ραγδαία στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όμως ενδέχεται να υπάρξει έντονη μείωση τα επόμενα ένα ή δύο έτη, καθώς η ζήτηση για το εμβόλιο της COVID-19 μειώνεται. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των εταιρειών προμηνύει εν μέρει ότι μετά την αντιμετώπιση του κορονοϊού, οι εταιρείες θα αξιοποιήσουν και άλλα φάρμακα στο χαρτοφυλάκιό τους.

Περιέργως, ενώ για την αγορά η Pfizer θεωρείται βασική εταιρεία για την παραγωγή του εμβολίου κατά της COVID με την μέθοδο mRNA, τελικά αυτό είχε σχεδόν μηδενική επίδραση στην τιμή της μετοχής της. Αν επρόκειτο για ένα φάρμακο κατά του καρκίνου της Pfizer/BioNTech, θα υπήρχε σημαντική αύξηση στην τιμή της μετοχής της Pfizer. [3]

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) έχει εγκρίνει τα εμβόλια των Moderna, Pfizer/BioNtech και της κοινοπραξίας AstraZeneca/Oxford University για χρήση έκτακτης ανάγκης και είναι ασφαλή και αποτελεσματικά με βάση τα δεδομένα από εκτεταμένες κλινικές δοκιμές.

Μετά από εκτεταμένες κλινικές δοκιμές σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, η υψηλότερη αποτελεσματικότητα έχει καταγραφεί για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech με ποσοστό 95%, της Moderna με 94,1%, και, τέλος, σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό αποτελεσματικότητας (63%) έχει το ευρωπαϊκό εμβόλιο της AstraZeneca. Από την άλλη, ο Π.Ο.Υ δήλωσε ότι ο μεγάλης κλίμακας εμβολιασμός με αποτελεσματικότητα τουλάχιστον 50% θα ήταν αρκετός για τη διαχείριση της πανδημίας COVID 19.

Πολλές από τις ασθένειες που στοχεύουν στα εργαστήριά τους τα mRNAs είναι πιθανό να χρειαστεί να υποβληθούν σε πολύ μεγαλύτερη διαδικασία επεξεργασίας στο μέλλον για να μπορέσουν να εγκριθούν. Ως εκ τούτου, με εξαίρεση την Pfizer, όλες οι εταιρείες εμβολίων mRNA θα μπορούσαν να θεωρηθούν κερδοσκοπικές. Αν και ορισμένες ευεργετικές πτυχές της τεχνολογίας mRNA έχουν αποδειχθεί με την COVID-19, δεν είναι απαραίτητο ότι πολλές άλλες πτυχές της τεχνολογίας mRNA έχουν αποδειχθεί επιτυχημένες σε πιο περίπλoκες ασθένειες όπως ο HIV ή ο καρκίνος.

Η CapitalPanda είναι καταχωρημένη επωνυμία της BCM Begin Capital Markets CY Ltd, μια Κυπριακή Εταιρεία Επενδύσεων (CIF) που εποπτεύεται και ρυθμίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC).

Αποποίηση ευθυνών: Το περιεχόμενο αυτού του υλικού αποτελεί επικοινωνία μάρκετινγκ και δεν πρέπει να θεωρείται ως οποιουδήποτε είδους επενδυτική συμβουλή ή / και επενδυτική έρευνα ή / και πρόσκληση για οποιεσδήποτε συναλλαγές. Αυτό το υλικό προετοιμάστηκε για ενημερωτικούς / εκπαιδευτικούς σκοπούς μόνο και δεν συνεπάγεται υποχρέωση εκτέλεσης επενδυτικών συναλλαγών ούτε εγγυάται ή προβλέπει μελλοντική απόδοση. Η BCM Begin Capital Markets Cy Ltd και τα σχετικά πρόσωπα της, συμπεριλαμβανομένων θυγατρικών, αντιπροσώπων, διευθυντών ή υπαλλήλων, δεν εγγυώνται την ακρίβεια, την εγκυρότητα, την επικαιρότητα ή την πληρότητα οποιωνδήποτε πληροφοριών / δεδομένων που παρέχονται από τρίτα μέρη και δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε απώλεια προκύψει από επένδυση που πραγματοποιείται βάσει των εν λόγω πληροφοριών / δεδομένων. Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές.

Προειδοποίηση κινδύνου: Τα CFD είναι πολύπλοκα μέσα και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο γρήγορης απώλειας χρημάτων λόγω μόχλευσης. | 76.69% των λογαριασμών επενδυτών λιανικής χάνουν χρήματα όταν ανταλλάσσουν CFD με αυτόν τον πάροχο. | Θα πρέπει να σκεφτείτε εάν καταλαβαίνετε πώς λειτουργούν τα CFD και αν μπορείτε να αναλάβετε τον υψηλό κίνδυνο απώλειας των χρημάτων σας.

* Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider