Στο μικροσκόπιο των ΥΠΟΙΚ την Παρασκευή το Ελλάδα 2.0 των 30,5 δισ. ευρώ -«Τροχάδην» για πολιτική επικύρωση

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο μικροσκόπιο των ΥΠΟΙΚ την Παρασκευή το Ελλάδα 2.0 των 30,5 δισ. ευρώ -«Τροχάδην» για πολιτική επικύρωση
Το επόμενο βήμα για το Ελλάδα 2.0 των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων αξίας 30,5 δισ. ευρώ λαμβάνει χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή.

Το επόμενο βήμα για το Ελλάδα 2.0 των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων αξίας 30,5 δισ. ευρώ λαμβάνει χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή. Για τότε έχει προγραμματιστεί η αναλυτική παρουσίασή του από την Ελληνική αντιπροσωπία σε επίπεδο επιτελών των υπουργών οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δηλαδή σε επίπεδο EFC).

Ουσιαστικά διατηρείται η πρωτοπορία τόσο σε επίπεδο κατάθεσης (σ.σ. ήταν το δεύτερο που εστάλη στις Βρυξέλλες), όσο και σε επίπεδο έγκρισής του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η οποία έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα μαζί με συνολικά 5 σχέδια).

Αυτά λοιπόν τα 5 κρατικά σχέδια θα παρουσιαστούν αναλυτικά αυτήν την εβδομάδα στην εν λόγω επιτροπή (σ.σ. η EFC είναι ουσιαστικά ένα διευρυμένο EWG με τη συμμετοχή όλων των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ). Ουσιαστικά ετοιμάζει την έγκρισή τους από το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) που έχει προγραμματιστεί για τις 13 Ιουλίου. Η έγκριση είναι ένα ακόμη βήμα προς τον στόχο να έρθει η προκαταβολή του 13% (περίπου 3,9 δισ. ευρώ για την Ελλάδα) μέσα στο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες την Τετάρτη 23 Ιουνίου παρουσιάζονται τα σχέδια της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, με προγραμματισμένο χρόνο παρουσίασης μια ώρα ανά σχέδιο. Η Ελλάδα είναι στη σύνοδο της Παρασκευής 25 Ιουνίου, μαζί με τη Δανία και με το Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, εντός της εβδομάδος επιχειρείται να ολοκληρωθεί η έγκριση από την Κομισιόν και άλλων σχεδίων κρατών. Με το «τέλος χρόνου» για έλευση της προκαταβολής το καλοκαίρι να προσδιορίζεται μέσα στις επόμενες μέρες.

Και τούτο γιατί πριν φτάσει η διαδικασία στο Ecofin, θα πρέπει να περάσει από Κοινοβούλια κρατών μελών όπως το Ολλανδικό και το Γερμανικό (τα οποία βάση Συνταγματικής υποχρέωσης θα πρέπει να συζητήσουν διεξοδικά τα εθνικά σχέδια). Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ολλανδία έχει προαναγγείλει συζήτηση δύο εβδομάδων.

Ωστόσο, η γερμανική Βουλή κλείνει στο τέλος Ιουνίου. Και έτσι η διαδικασία χρονικά περιπλέκεται ακόμα περισσότερο…

Πάντως το ελληνικό σχέδιο θεωρείται ότι είναι ώριμο, περιορίζοντας τις πιθανότητες αντιδράσεων κρατών-μελών. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πήγες η διαδικασία λήψης απόφασης από το Συμβούλιο Ecofin με αυξημένη πλειοψηφία αλλά όχι με ομοφωνία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, διασφαλίζει τα Σχέδια από αντιδράσεις λίγων κρατών – μελών.

Παράλληλα τρέχει η εφαρμογή των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων. Με την κυβέρνηση να προχωρά το σκέλος των επενδύσεων μέσω του ΠΔΕ και να προετοιμάζεται για το σκέλος των δανείων (και με την έλευση στην Αθήνα της ηγεσίας της ΕΤΕπ) μέσα στην εβδομάδα. Παράλληλα βεβαίως τρέχει και το σκέλος των μεταρρυθμίσεων του Ελλάδα 2.0.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να λάβει φέτος πέρα από την προκαταβολή του 13% και μία πρώτη δόση η οποία συνδέεται με 25 περίπου προαπαιτούμενα. Μετά ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται σημαντικά, με δεκάδες στόχους μεταρρυθμίσεων και υλοποίησης φυσικού αντικειμένου που θα πρέπει να αποδεικνύει για να λαμβάνει ετησίως 2 δόσεις από πλευράς επιδοτήσεων σε μία από πλευράς δανείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι νέες επιδοτήσεις και φοροκίνητρα προς επιχειρήσεις από το Ελλάδα 2.0 - Ένα προς ένα τα έργα

Οι 108 επενδύσεις και οι 67 μεταρρυθμίσεις των 30,5 δισ. – Τα «κλειδιά» για την επιτυχία του Ελλάδα 2.0

gazzetta
gazzetta reader insider insider