Οι 331 στόχοι και ορόσημα που θα κρίνουν την έλευση των 30,5 δισ. ευρώ - Όλες οι παρεμβάσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι 331 στόχοι και ορόσημα που θα κρίνουν την έλευση των 30,5 δισ. ευρώ - Όλες οι παρεμβάσεις
Το πρώτο κρας τεστ 13 προαπαιτούμενων που πρέπει να γίνουν έως τον Σεπτέμβριο για να έρθουν 1,97 δισ. ευρώ. Στα 86 τα ορόσημα και οι στόχοι του 2022. Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα κάθε χρόνο. Πολύ στενό χρονοδιάγραμμα για να έρχονται 6,1 δισ. ευρώ ετησίως.

Για να πάρει και μία επιπλέον δόση αξίας 1,97 δισ. ευρώ μέσα από το πακέτο των 30,5 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε πανηγυρικά από πλευράς Επιτροπής σήμερα - πέρα από την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ περίπου που αναμένεται να εγκριθεί στο Ecofin της 13ης Ιουλίου - η Ελλάδα το 2021, θα πρέπει έως και τον Σεπτέμβριο να ολοκληρώσει 13 ορόσημα από πλευράς επιδοτήσεων και ακόμη 2 από πλευράς δανείων. Ο λόγος για ένα πολύ μικρό μέρος από τις υποχρεώσεις που αναλαβάνει να φέρει εις πέρας μέσα από το σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Συνολικά, τα νέα αυτά «προαπαιτούμενα» που αυτή τη φορά φέρνουν επενδύσεις, φτάνουν στα 331 και ο βαθμός δυσκολίας από το 2022 και μετά αυξάνεται κατακόρυφα. Ενδεικτικά, για το 2022 πρέπει να ολοκληρώσει 86 ορόσημα και στόχους στο σκέλος των επιδοτήσεων και άλλα 3 στο σκέλος των δανείων (σ.σ. τα ορόσημα έχουν σχέση κυρίως με νομικές κινήσεις και αποφάσεις ενώ οι στόχοι και με υλοποίηση φυσικού αντικειμένου).

Στο σκέλος των επιδοτήσεων, από τα 86 προαπαιτούμενα, τα 44 πρέπει να γίνουν το 1o εξάμηνο για το πρώτο πακέτο «δόσεων» και τα υπόλοιπα 42 το 2ο εξάμηνο. Κάθε δόση είναι αξίας 1,94 δισ. ευρώ. Θα φτάνουν τις δύο ετησίως, αν η Ελλάδα επιτύχει τα συμφωνηθέντα, ενώ μία φορά το χρόνο θα γίνεται το αίτημα για τη δόση του δανείου, που θα είναι αξίας 2,12 δισ. ευρώ ετησίως.

Δηλαδή, συνολικά από το 2022 και μετά θα μπορεί να λαμβάνει πάνω από 6 δισ. ευρώ, από το σκέλος των επιδοτήσεων (των 18 περίπου δισ. ευρώ περίπου) και των 12,7 δισ. ευρώ δανείων.

Ποια είναι τα ορόσημα και οι στόχοι

Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν από αλλαγές στο εργασιακό και στις δαπάνες υγείας, έως νέες παρεμβάσεις και κίνητρα για την εισπραξιμότητα εσόδων. Αλλά και τις πρωτοβουλίες τόνωσης των επενδύσεων, πάταξης της γραφειοκρατίας και άλλων αλλαγών που εντάσσονται στο σχέδιο.

Φέτος η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει πως προχώρησε στην Ενεργειακή ανακαίνιση κτιρίων κατοικιών (έναρξη του 1ου γύρου), στην έγκριση σχεδίου δράσης για την ενεργειακή φτώχεια, στο νομικό πλαίσιο για τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, στη νομοθεσία διαχείρισης αποβλήτων, στον διαγωνισμό για 13 περιφερειακά κέντρα πολιτικής προστασίας.

Προαπαιτούμενο είναι και η έναρξη ισχύος του εργασιακού νόμου, η αναδιάρθρωση και επαναπροσδιορισμός του ρόλου των τοπικών Κέντρων Προώθησης της Απασχόλησης, η έναρξη ισχύουσας νομοθεσίας για το clawback, η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, το νέο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου.

Στα δάνεια θα πρέπει να συνάψει τις επιχειρησιακές συμφωνίες με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αλλά και να γίνει η δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για εμπορικές τράπεζες.

Στην αρχή του 2022 θα πρέπει να εφαρμοστούν μία σειρά από παρεμβάσεις με ισχυρό αντίκτυπο στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών η υπεραπόσβεση για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις των ΜΜΕ, αλλά και τα κίνητρα για την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η αναβάθμιση στις κεφαλαιαγορές, η νομοθετική μεταρρύθμιση στρατηγικών επενδύσεων αλλά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ΜΜΕ με προσκλήσεις υποβολής προτάσεων. Ορόσημο είναι και οι ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές και σημεία πώλησης (POS), αλλά και οι δράσεις καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.

Έπονται παρεμβάσεις που εκτείνοναι από το καθεστώς παροχής κινήτρων για την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων (αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων), την επαναρύθμιση των παθητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας με σκοπό τη στήριξη της μετάβασης στην απασχόληση, έως τη βελτίωση του πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις με πρόβλεψη για δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων και πολιτικά κόμματα.

Στο τέλος της… διαδρομής προς το 2025-2026 τίθενται κυρίως στόχοι ολοκλήρωσης των έργων περιλαμβαβομένων των μεγάλων υποδομών, τα οποία δεν θα έχουν δικαίωμα παράτασης, αφού η τελευταία «δόση» θα ζητηθεί το καλοκαίρι του 2026.

Αναλυτικά τα ορόσημα και οι στόχοι ανά είδος ενίσχυσης (μη επιστρεπτέα) εξής:

1.1.Πρώτη αίτηση πληρωμής (μη επιστρεπτέα στήριξη):

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Κομισιόν ενέκρινε το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των 30,5 δισ. ευρώ

Άριστα στα 10 από τα 11 πεδία αξιολόγησης για το «Ελλάδα 2.0» των 30,5 δισ. ευρώ – Εύσημα για συνεκτικό σχέδιο - Τι λένε τα αναλυτικά κείμενα

Γερμανικός Τύπος: Άψογη η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης από την Αθήνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider