ΗΠΑ-ΕΕ σε νέα συμφωνία για δασμούς στις αεροπορικές εταιρείες

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ-ΕΕ σε νέα συμφωνία για δασμούς στις αεροπορικές εταιρείες
Νέα συμφωνία για παύση των δασμών μεταξύ των Boeing και Airbus εγκαινιάζει μια νέα εποχή στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ

Χρειάστηκαν 17 χρόνια, 4 Πρόεδροι και περίπου 12 δισ. δολάρια, αλλά ΗΠΑ και ΕΕ έφτασαν σε μια οριστική συμφωνία για τους δασμούς στις αεροπορικές εταιρείες, η οποία «θάβει το τσεκούρι του πολέμου» για πέντε χρόνια μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστών αεροπλάνων, Boeing και Airbus. Η ανακοίνωση που βγήκε το απόγευμα της Τρίτης σημαίνει πολλά για τις εμπορικές σχέσεις των δύο και κυρίως, δηλώνει μια κατάπαυση του πυρός για να στραφούν από κοινού απέναντι στην πιθανή απειλή της Κίνας.

H Kάτριν Τάι, εκπρόσωπος του εμπορίου των ΗΠΑ, δήλωσε ότι με τη νέα συμφωνία οι δασμοί μεταξύ των δύο εταιρειών για την κατασκευή επιβατικών αεροπλάνων αλλά και τη μεταφορά μιας σειράς από προϊόντα θα ανασταλούν για πέντε χρόνια. Πρακτικά, όλα τα επιβατικά αεροπλάνα που θα κατασκευαστούν από τώρα και για πέντε χρόνια από τις Airbus και Boeing, θα κατασκευαστούν χωρίς δασμούς. Βέβαια τα δύο μέρη, ΗΠΑ και Ε.Ε. θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους για να επιλυθούν μια σειρά από εκκρεμότητες, όπως διάφορες κρατικές επιδοτήσεις που έχουν καταβληθεί εκατέρωθεν για τις μεγάλες εταιρείες κατασκευής αεροπλάνων, και πρέπει να επανυπολογιστούν με τα νέα δεδομένα.

Στα συν της συγκεκριμένης συμφωνίας είναι και η επίλυση μικροπροβλημάτων που είχαν προκύψει για αγαθά αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως τρακτέρ, βιντεοπαιχνίδια και ρούμι που παράγονται από τις Caterpillar, Microsoft και Bacardi στις ΗΠΑ. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ αναμένεται να αποσύρουν για πέντε χρόνια τους δασμούς σε ευρωπαϊκά είδη διατροφής και πολυτελείας αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως σαμπάνια, κονιάκ και δερμάτινα είδη που παράγονται από τους LVMH Moet, Hennessy, Louis Vuitton, Givenchy, Hermes, Remy Cointreau και Pernod Ricard.

Τέλος στον εμπορικό πόλεμο της εποχής Τραμπ

Η συμφωνία αυτή λήγει οριστικά μια πτυχή του εμπορικού και οικονομικού πολέμου τον οποίο είχε ξεκινήσει η διακυβέρνηση Τραμπ εναντίον της Ε.Ε. αυξάνοντας τους δασμούς σε κρίσιμα προϊόντα που εξήγαγε η Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ το 2019, με τις ευλογίες μάλιστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Σύμφωνα με την Κάτριν Τάι η συμφωνία «επιλύει ένα μακροχρόνιο εμπόδιο μεταξύ των σχέσεων ΗΠΑ-Ε.Ε» που ερεθίζει τη σχέση ΗΠΑ-ΕΕ», δήλωσε ο Τάι. «Έχουμε επίσης συμφωνήσει με την ΕΕ να κάνουμε από κοινού διευκρινιστικές δηλώσεις σχετικά με την αποδεκτή υποστήριξη προς τους μεγάλους παραγωγούς πολιτικών αεροσκαφών και τη διαδικασία συνεργασίας η οποία θα ενισχύσει την υποστήριξη αυτή, μεταξύ των δύο μερών».

Αγώνας δρόμου ενάντια στην Κίνα

Μέχρι τώρα ο ανταγωνισμός μεταξύ Airbus και Boeing συντηρούσε ένα σημαντικά ισχυρό δυοπώλειο στον κλάδο τον κατασκευής πολιτικών αεροσκαφών. Τα τελευταία χρόνια η Κίνα είναι ο παράγοντας που προσπαθεί να «σφηνώσει» μεταξύ των δύο μέσα από την κρατική εταιρεία κατασκευής εμπορικών αεροσκαφών COMAC. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κι από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού, η COMAC έχει μπει σε ρυθμό ανάπτυξης τέτοιον που την τρέχουσα δεκαετία θα απειλήσει αντικειμενικά τη θέση των Airbus – Boeing.

Η τελική συμφωνία συνεργασίας δικαιολογεί και την διθυραμβική δήλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «η συμφωνία ανοίγει πραγματικά ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση μας, διότι μεταβαίνουμε από δικαστικές διαμάχες, στη συνεργασία στα αεροσκάφη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την ανακωχή στον «πόλεμο» Boeing - Airbus

Η Boeing χαιρετίζει την ανακωχή που συμφώνησαν Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες

gazzetta
gazzetta reader insider insider