Κίνα: Άνοδος 9% στον δείκτη τιμών παραγωγής - Η μεγαλύτερη από το 2008

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Άνοδος 9% στον δείκτη τιμών παραγωγής - Η μεγαλύτερη από το 2008
Η Κίνα κατέγρψε την ταχύτερη αύξηση στο κόστος παραγωγής από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Άνοδο 9% κατέγραψε το Μάιο ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Κίνα, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι τιμές εμπορευμάτων εκτοξεύθηκαν, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Όπως αναφέρει το CNBC, αυτό σηματοδοτεί την ταχύτερη αύξηση στο κόστος παραγωγής από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν ο δείκτης είχε καταγράψει άνοδο 9,13%.

Παρότι η άνοδος ξεπέρασε τις προσδοκίες που «έβλεπαν» αύξηση 8,5%, σύμφωνα με το Reuters, η άνοδος ξεκίνησε από πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο δείκτης σημείωσε πτώση 3,7% το Μάιο του 2020, κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της πανδημίας Covid.

Η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στις εταιρείες του κλάδου δομικών υλικών, όπως και οι τιμές του σιδήρου και του χάλυβα, σύμφωνα με την καθηγήτρια οικονομικών Gan Jie. «Αυτές οι εταιρείες είναι περισσότερο απαισιόδοξες. Βλέπουν μία ραγδαία άνοδο στα κόστη και νομίζουν πως θα κραστήσει μέχρι το τέλος της χρονιάς» σχολιάζει η Jie.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας έχει ανακοινώσει επιπρόσθετη βοήθεια για τις μικρές επιχειρήσεις, ειδικά για αυτές που επηρεάστηκαν από την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών.

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, δείχνουν πως οι τιμές σχεδόν διπλασιάστηκαν, σημειώνοντας άνοδο κατά 99,1% για τη βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας, ενώ ενισχύθηκαν κατά 34,3% για της βιομηχανίες επεξεργασίας πετρελαίου, άνθρακα και άλλων καυσίμων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider