Διεθνή
07-06-2021 | 08:07

S&P: «Σταθερή» από «αρνητική» η προοπτική του δημόσιου χρέους της Αυστραλίας

Newsroom
Μοιράσου το
S&P: «Σταθερή» από «αρνητική» η προοπτική του δημόσιου χρέους της Αυστραλίας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την προοπτική του δημόσιου χρέους της Αυστραλίας σε «σταθερή» από «αρνητική», αναβάθμισε σήμερα ο S&P Global Ratings, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα διατηρηθεί στην περιπόθητη βαθμίδα «AAA» του ενός από τους επιλεγόμενους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, που επικαλέστηκε την «ταχεία οικονομική ανάκαμψη» της μετά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Η οικονομία της Αυστραλίας, το μέγεθος της οποίας εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1,55 τρισεκ. αμερικανικά δολάρια, ανακάμπτει χάρη σε αυτή που θεωρείται επιτυχημένη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και το πακέτο τόνωσης της δραστηριότητας που προώθησε η κυβέρνησή της.

Ο S&P εξήγησε πως είναι βέβαιος πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί προς το 3% του ΑΕΠ τα επόμενα 2 ως 3 χρόνια, ενώ έφθασε το 10% τον Ιούνιο του 2021, τον μήνα που ολοκληρώνεται το οικονομικό έτος.

Η αντίδραση της κυβέρνησης, οι πολιτικές που εφάρμοσε και η ανάκαμψη της οικονομίας «μείωσαν τους πτωτικούς κινδύνους ως προς οικονομική και δημοσιονομική προοπτική» του οίκου για την Αυστραλία, εξήγησε ο S&P στην ανακοίνωσή του.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζος Φράιντενμπεργκ καλωσόρισε την εξέλιξη, που χαρακτήρισε «περίτρανη» έκφραση «εμπιστοσύνης» των οίκων αξιολόγησης στην οικονομική πολιτική της συντηρητικής κυβέρνησης της Αυστραλίας.

Η Αυστραλία συγκαταλέγεται στις – πλέον μόλις εννέα – χώρες του κόσμου που μπορούν να υπερηφανεύονται πως έχουν αξιολόγηση «AAA» και από τους τρεις επιλεγόμενους μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.