Ελλάδα
04-06-2021 | 16:10

Μειώθηκαν τα κρατικά «φέσια» τον Απρίλιο – Παραμένουν κατά 400 εκατ. ευρώ υψηλότερα από την αρχή του χρόνου

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Μειώθηκαν τα κρατικά «φέσια» τον Απρίλιο – Παραμένουν κατά 400 εκατ. ευρώ υψηλότερα από την αρχή του χρόνου
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες μειώθηκαν μεν σημαντικά τον Απρίλιο, αλλά παραμένουν ακόμη σε επίπεδα κατά 400 εκατ. ευρώ υψηλότερα από αυτά του Ιανουαρίου. Η εικόνα σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή είναι ακόμη πιο δυσμενής για τα εν λόγω «φέσια», που στερούν χρήμα από την αγορά και αποτελούν δέσμευση της χώρας έναντι των θεσμών.

Τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ δείχνουν πως το σύνολο των οφειλών που προκύπτουν από τη Γενική Κυβέρνηση από τα 1,922 δισ. ευρώ υποχώρησαν στα 1,745 δισ. ευρώ. Στις ΔΕΚΟ οι οφειλές από τα 244 εκατ. ευρώ υποχώρησαν στα 220 εκατ. ευρώ, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τα 190 εκατ. ευρώ στα 187 εκατ. ευρώ, στους ΟΚΑ από τα 526 εκατ. ευρώ, στα 454 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, ενώ στα Νοσοκομεία από τα 893 εκατ. ευρώ, στα 818 εκατ. ευρώ.

Οι Εκκρεμείς Επιστροφές Φόρων από τα 642 εκατ. ευρώ υποχώρησαν στα 570 εκατ. ευρώ. Οι Εκκρεμείς Επιστροφές Φόρων άνω των 90 ημερών (ληξιπρόθεσμες επιστροφές) από την ημερομηνία έκδοσης του ΑΦΕΚ ήταν στάσιμες στα  371 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό που δε μπορεί να αποπληρωθεί λόγω εξωγενών παραγόντων (μη ανταπόκριση δικαιούχου ή μη προσκόμιση δικαιολογητικών) φτάνει στα 323 εκατ. ευρώ και λοιπές εκκρεμείς επιστροφές φόρων άνω των 90 ημερών (ληξιπρόθεσμες επιστροφές) είναι 48 εκατ. ευρώ.

Οι Εκκρεμείς Επιστροφές Φόρων κάτω των 90 ημερών (μη ληξιπρόθεσμες επιστροφές) από την ημερομηνία έκδοσης του ΑΦΕΚ είναι στα 199 εκατ. ευρώ

Δεν περιλαμβάνονται στο λογαριασμό οι εκκρεμείς επιστροφές από τα Τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα Τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης δεν προσμετρούνται οι αιτήσεις για συντάξεις που δεν έχουν εκκαθαριστεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κάλεσμα ΥΠΟΙΚ προς οφειλέτες να ενταχθούν στην πλατφόρμα του νέου εξωδικαστικού